озоновия слой

Усилията ни за спасяване на озоновия слой най-сетне се отплащат

Добра новина за всички! Изглежда човечеството все още има възможността да стопира климатичните промени и да спаси планетата. Наскоро публикуван доклад, подкрепен от Обединените нации, потвърждава тази тенденция с някои много положителни новини. Явно глобалните усилия за укрепване на озоновия слой всъщност се отплащат. А още по-хубавото е, че бъдещите усилия, които вече се задействат, имат потенциала да ни помогнат да се справим с глобалното затопляне.

Какво е направено досега

На всеки четири години един международен екип от изследователи публикува доклад, съсредоточен върху състоянието на земния стратосферен озон. Това е естествен газ, който предпазва планетата от ултравиолетовото (UV) излъчване.

За съжаление, действията ни на Земята имаха пагубен ефект върху озоновия слой. Десетилетия наред изпомпвахме във въздуха химикали, наречени хлорофлуоровъглеводороди (CFC), които изчерпваха озоновия слой, оставяйки ни уязвими на тази вредна ултравиолетова радиация.

През 1987 г. светът реши да предприеме действия срещу това увреждане на озоновия слой чрез Монреалския протокол – международен договор, фокусиран главно върху постепенното премахване на CFC. От 2010 г. вредните химикали бяха напълно забранени. Сега, въз основа на този нов доклад, тези усилия са се изплатили.

Резултатите

Озонът в определени части от стратосферата се е увеличил с 1 до 3% за всяко десетилетие от 2000 г. насам. Въз основа на настоящите прогнози, озоновият слой над Северното полукълбо ще бъде напълно възстановен до 30-те години на 21-ти век, като южното полукълбо ще изглежда по-добре през 2050, 2060 година.

Но макар резултатите от този нов доклад да са обещаващи, ни очаква още много работа. Вече знаем, че не всички спазват забраната на вредните химикали.

В момента ни делят само на няколко месеца от прилагането на Изменението от Кигали, актуализация на Монреалския протокол, което ще се насочи върху постепенното премахване на друг вид вредни химични вещества, хидрофлуровъглеродите (HFC). Това изменение има потенциала да увенчае с голям успех усилията за възстановяване на озоновия слой, но и да ни помогне да избегнем до 0,4% от глобалното затопляне в рамките на този век. Затова ще трябва да гарантираме, че и двете вещества повече няма да бъдат използвани.

Ако можем да направим това, може би все по-често ще четем екологични доклади, съдържащи предимно положителни новини.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.