Faraday Future
Мащабен модел на фабриката; Изображение: Faraday Future

Faraday Future влага 1 млрд. долара в строеж на фабрика за футуристични електромобили

Компанията се надява да произведе първата си кола до 2018 г

Въпреки че Гугъл и Тесла получават цялото медийно внимание, когато стане дума за футуристични автомобили, други производители започват да се изравняват с тях. Например шест други компании, включително Volvo и Scania, обединиха сили този месец, за да демонстрират, че вече има камиони, способни да преминат хиляди километри в цяла Европа самостоятелно, без водач.

Faraday Future е сравнително нова компания за електрически автомобили, разположена в Калифорния.  Тя придоби широка популярност в медиите, заради намеренията си да построи завод в Лас Вегас за $1 млрд. Правителството на Невада обеща помощ от $335 млн. долара, а 215 от тях включват данъчни облекчения. Компанията се надява да произведе първата си кола до 2018 г.

Компанията, подкрепена от китайския рисков капиталист Jia Yueting, в момента разполага със 700 работници, но се надява да наеме повече от 5000 души до края на десетилетието. Въпреки че все още няма произведен електрически автомобил за продажба, концепцията за превозно средство бе представена през януари на CES (Consumer Electronics Show). Прототипът прилича на модифициран Батмобил.

https://www.youtube.com/watch?v=xHwwUdr3Ck4

FFZero 1 разполага с електрически двигател, в който 1000 конски сили са готови във всеки миг да докажат поголовната си мощ. Автомобилът си служи с технология за самоуправление. Говори се, че тя съперничи на тези на Гугъл и Тесла. Има слухове, че за под 3 секунди автомобилът достига 100 км/час от неподвижно състояние.

Новият завод на Faraday Future ще бъде разположен в близост до гигазавода на Тесла. Ще произвежда концептуалния автомобил FFZero 1 и наследниците му. Той ще бъде екологично ориентиран. Ще постави силен акцент върху енергийната ефективност и съвременен дизайн. Заводът ще използва слънчева, вятърна и геотермална енергия.

Само времето ще покаже дали той ще започне да подкопава господството на Google и Tesla. Засега е безспорно, че моментът е идеален за всеки производител на автомобили, който се обръща към възможностите на изкуствения интелект.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg