Google Lunar X PRIZE
сн.: lunar.xprize.org

Конкурсът Google Lunar X PRIZE остана без победител

Нито един от 5-те отбора финалисти в конкурса за изпращане на роботизирани самоходни апарати на Луната Google Lunar X PRIZE не може да завърши в срок своя проект

Победител няма да бъде излъчен, въпреки че крайният срок за осъществяване на проектите беше удължен няколко пъти. Така наградният фонд на конкурса Google Lunar X PRIZE от общо 30 млн. щатски долара остава без получател. За това информира изпълнителният директор и учредител на Фондация X PRIZE Питър Диамандис.

В официално изявление на страницата на фондацията се казва, че нито един от 5-те отбора, достигнали до финала, няма готовност да изпрати своя лунен апарат до 31 март 2018 г. Причините са свързани с трудности при финансирането и високите технически предизвикателства към участниците.

Цел и история на Google Lunar X PRIZE

Целта на Google Lunar X PRIZE е да насърчи частните инвестиции в космически технологии. Това според организаторите /Google като спонсор и Фондация X PRIZE/ ще доведе до развитие на по-евтини методи за изследване на Космоса, като се има предвид по-малкия бюджет, с който ще се разполага.

Конкурсът е обявен през 2007 г. в САЩ за разработване на роботизиран лунен апарат, който да направи меко кацане на Луната. Освен това той трябва да измине най-малко 500 м по повърхността ѝ и да изпрати към Земята висококачествени снимки. Важно условие е предимно частното финансиране. Организаторите обявяват първа и втора награда – съответно по 15 и 5 млн. щ. д., и допълнителни премии на стойност 5 млн. щ. д.

От всички 34 отбора, заявили участие в конкурса, само 5 осъществяват в най-голяма степен разработките си през изминалите години. Това са: SpaceIL от Израел, Moon Express от САЩ, TeamIndus от Индия, Hakuto от Япония и интернационалният отбор Synergy Moon, включващ специалисти от САЩ, Великобритания, Хърватия, Индия, Малайзия, Бразилия и Австралия.

Макар и разочаровани, че конкурсът остава без победител, организаторите заявяват, че са доволни от постигнатото през последните 10 години. В проектите са привлечени инвестиции от над 300 млн. щ. д., разкрити са стотици работни места, а в Индия, Малайзия, Израел и Унгария са създадени първите космически търговски компании.

Освен това за изминалия период стотици хиляди млади хора са преминали през образователни програми, стимулиращи интерес към техническите науки. Направена е и регулаторна реформа – един от участващите екипи получи първото досега официално одобрение на частна космическа мисия от правителството на САЩ.

„Като резултат от състезанието успяхме да предизвикаме диалог и да променим очакванията по отношение на това кой може да стъпи на Луната“, се казва в изявлението.

От Фондация X PRIZE  уверяват, че ще продължат да насърчават технологичния напредък чрез различни конкурси. Относно постигнатото в „лунното“ съревнование Google Lunar X PRIZE до момента се търсят възможности за приключване на проектите. Това може да стане чрез осигуряване на нов спонсор или чрез подкрепа и популяризиране на отборите от страна на фондацията, но без паричен стимул.

https://youtu.be/XZjL5l4ji0Q

Разработката на японския отбор Hakuto, привлякла най-голяма инвестиция от 90,2 млн. щ. д.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.