Заглавна картинка на статията "HGST Ultrastar He вдига бариерата на потребителските дискове на 14 терабайта

HGST Ultrastar He вдига бариерата на потребителските дискове на 14 терабайта

Хард дисковете не са толкова популярни и интересни както бяха едно време. Сега те са просто обикновена част от почти всички компютри – шумяща, разваляща се и прекалено безинтересна. Това е мнението на повечето хора за дисковете. Western Digital смята да промени това за пореден път. Компанията пуска на пазара дискове с най-високият капацитет, който сме виждали до сега. Имената на двата нови диска ще са HGST Ultrastar He.

HGST Ultrastar He на ръба на технологиите

Хард дисковете загубиха своя чар след като света беше запознат с великолепното представяне на SSD продуктите. Все пак добре познатите ни дискове предлагат много повече капацитет за цената си. Иначе казано, цената за гигабайт е в пъти по-ниска при хард дисковете, от колкото при SSD продуктите (за сега). Western Digital бе първата компания, която дебютира дисковете с хелий на потребителският пазар. Компанията продължава да развива тази технология с новите си два продукта. Дисковете с капацитет 12 и 14 терабайта ще стъпят на пазара в най-скоро време. Те ще бъдат под марката HGST – придобитата компания преди няколко години.

Какво ще представляват двата нови продукта?

Снимка на HGST Ultrastar He 12TB

12 терабайтовата версия ще носи името HGST Ultrastar He12. Продуктът има осем плочи, което му дава 864 гигабайта на квадратен инч. Дискът разполага с 7,200 оборота в минута скорост на въртене и ще има както SATA така и SAS вариант от гледна точка на видовете свързване. За тези, които за пръв път чуват за SAS – това е съкращение от термина Serial Attached SCSI – алтернатива на SATA , поддържаща по-високи скорости, позволяваща закачането на повече дискове на един порт и основно използвана при сървърните решения.  SATA варианта има лимит от 6 гигабита в секунда, а SAS12 GB/s. Въпреки това двата варианта на диска ще предоставят скорости от около 250 мегабайта в секунда скорост на четене и писане. Размерът на кеша е 256 мегабайта и при двата варианта. Времето за търсене (seek time) е 8 милисекунди, а за писане – 8.6 милисекунди. Според компанията производител, дисковете с 8 плочи предлагат цели 2 повече от всеки диск с обикновен въздух. За това трябва да сме благодарни на хелиевия „пълнеж“.

Въпреки всички прилики, има една основна разлика между двете версии. 12 терабайтовият диск ще ползва конвенционалната PMR технология, която се ползва от 90% от познатите ни дискове. 14 терабайтовата ще използва SMR технологията. При нея пистите на плочите се застъпват и позволяват по-голяма плътност на данните. Повече може да прочетете в статията ни за технологиите в новите дискове.

Очаква се другите компании като Seagate и Toshiba да представят свои версии с по-високи капацитети в идните месеци. До няколко години се очаква да видим капацитети от по 16 терабайта и повече. Ще следим как се развива този на пръв поглед скучен, но важен и иновативен пазар.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.