главна картинка на статията

HAMR/SMR HDD, или бъдещето на твърдите дискове

Всички сме чували познатото жужене на твърдите дискове в компютрите ни. Тези, на пръв поглед, простички устройства са отговорни за съхранението на нашите данни. Въртящите се плочи и летящите над тях глави са почти естествена част от всяко домакинство. Всеки от нас има безброй много снимки, музика, филми, игри, програми и какво ли още не, складирано на тези вече почти архаични, но все пак полезни устройства. В днешно време твърдите дискове започват да достигат максималния капацитет, позволен от текущата използвана технология. Компании като Seagate, Western Digital и Toshiba обръщат поглед към подобрения на тази технология. От години вече се разучават нови технологии, чрез които може да се постигнат главозамайващи капацитети на обикновените твърди дискове. Две от тези технологии са HAMR HDD (Heat-Assisted Magnetic Recording Hard Disk Drive) и SMR HDD (Shingled Magnetic Recording Hard Disk Drive).

HAMR HDD технология

картинка на HAMR технология

Магнитното записване с топлинна помощ, или просто HAMR, е странна, иновативна и същевременно позната на учените технология. Като цяло принципът на записване остава същият. Информацията се записва магнитно от глава, която кръжи над въртящи магнитни плочи. Разликата идва от добавения лазер в летящата глава. Той нагрява точката на плочата, където ще се запишат данните, до около 450 градуса по Целзий. Лазерът е с дължина на вълната 810 нанометра (nm) и мощност от 20 миливата (mW). По този начин за кратко време се променят магнитните свойства, или тъй наречената коерцитивност на нагрятата точка, като така тя може да съдържа значително по-голямо количество данни.

Тази технология ще позволи на обикновените дискове да увеличат капацитета си поне до 15 терабайта. Според запознати експерти би трябвало да видим HAMR дискове на потребителския пазар до края на 2018-та година.

SMR HDD технология

диаграма на стандартен твърд диск
Стандартен диск
диаграма на SMR технология
SMR технология

 

 

 

 

 

 

 

Керемиденото магнитно записване, или просто SMR (Shingled Magnetic Recording), е друга технология, претендираща да поведе твърдите дискове към бъдещето. Това е още един интересен начин за подобряването на капацитета на дисковете. За разлика от HAMR, SMR вече има приложение на масовия пазар. Някои производители предлагат тази технология в дисковете си от по-висок клас.

Керемиденото магнитно записване не се различава по технология от стандартното. Подобрението идва от значително по-голямата записваща глава, която може да намагнетизира по-ефективно плочата, без да наруши стабилността и четимостта на останалите данни. Поради тази причина SMR дисковете могат да си позволят да имат застъпващи се писти, върху които се складират данните. Това води до по-голяма цялостна плътност и повече място за данни в дисковете. Подобно на керемидите върху къщите, тук пистите са поставени по-нагъсто и се застъпват, позволявайки по-внушителни капацитети.

Един недостатък е, че подобни дискове трябва винаги да пишат данните си последователно, за да запазят цялостта им. Записването на нови данни задължително включва унищожаването на част от старите. Това има негативен ефект при повечето типове употреба, като намалява цялостната скорост на диска, но все пак не застрашава данните. Също така това е основната причина тази технология да не е широко разпространена.

Дали ще видим тези две технологии масово в нашите домове в следващите години? Дали няма да бъдем изненадани от нова, тотално различна технология като течно ДНК, използвано за складиране на данни? Може би миниатюрни кристални дискове крият тайната на безкрайното складиране на данни? Предстои да разберем.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.