Начало / Технологии / Софтуер / Microsoft спират поддръжката на Windows Vista до месец
Основна картинка на статията "Microsoft спират поддръжката на Windows Vista до месец"

Microsoft спират поддръжката на Windows Vista до месец

Когато Microsoft решиха да преустановят поддръжката по Windows XP светът избухна. Компанията отложи това няколко пъти заради огромният наплив от протести. Случаят с Windows Vista обаче надали ще е такъв. Операционната система ще получи последният си ъпдейт в най-скоро време и на 11 април тази година работата по нея ще се преустанови.

Историята и краят на Windows Vista

Операционната система беше пусната в началото на 2007 г., след години разработване. Въпреки, че тя бе представена цели пет години след XP, Windows Vista беше пълна с бъгове и недовършени функции. Представянето и качеството на работа също не беше на очакваното ниво. Дори на мощни машини Vista беше бавна и бъгъва. Всички тези проблеми накараха Windows XP да се превърне в още по-търсена операционна система, въпреки годините си. Репутацията на надеждна и стабилна операционна система дадоха резултат при спирането на поддръжката ѝ и от Microsoft отложиха това няколко пъти. Повечето лаптопи по това време дори нямаха хардуера за да подкарат Vista.

Все пак, Windows получи няколко дългоочаквани промени от тази на пръв поглед безполезна операционна система. Обновленията по графичните ефекти, контролът върху различните потребителски акаунти и новости в Internet Explorer са само част от тях. Въпреки това много потребители останаха на Windows XP докато не излезе Windows 7.

Какво ни остава от Vista?

Microsoft спира всякаква работа по Vista от известно време. Компютрите, които работят под тази операционна система не са получавали цялостни ъпдейти от далечната 2012 г. Все пак, важните обновления от гледна точка на сигурност и други поправки бяха осигурени. Компаниите с бизнес план към тази операционна система също получаваха допълнителни ъпдейти. След около месец всичко това ще бъде част от историята на Microsoft. Дори антивирусната програма Microsoft Security Essentials няма да получава обновления.

Реакцията спрямо края на XP бе толкова голяма, че Microsoft продължи да предлага персонална поддръжка на желаещите. Правителства и компании, които разчитат на нея, могат да си платят за продължителен съпорт. Случаят с Vista няма да бъде такъв и от компанията няма да предлагат подобна услуга за нея.

В момента Microsoft засипва потребителите на Vista със съобщения и предупреждения, че наближава края на поддръжката ѝ. Компанията се надява, че тези потребители най-накрая ще сменят старата си операционна система с Windows 10. Все пак, този процес не е лесен и Microsoft предлага до 50% намаления за тези потребители за да закупят най-новият им продукт. За всички е време да се простят с тази лоша на пръв поглед, но важна стъпка в историята на Microsoft.

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.