Western Digital Ultrastar DC HC550

Твърдият диск Western Digital Ultrastar DC HC550 предлага рекорден капацитет и енергийна ефективност

Отдавна познаваме твърдите дискове и макар да изглеждат като проста кутия с конектори, те са много сложни електромеханични устройства с повече от 300 компонента от различни доставчици и много прецизна сглобка. Допуските на някои от сглобките са под 1 нанометър, а във фърмуера им са поместени повече от 1 милион реда код.

За щастие на всички потребители, развитието на твърдите дискове не спира и едно от последните творения е Western Digital Ultrastar DC HC550, при който капацитетът е нараснал до впечатляващите 18TB. Достигането на подобни стойности е резултат от изключителни технологични достижения, включително в областта на аеродинамиката и химията. Целта, разбира се, е да се осигури максимална плътност на данните, енергийна ефективност, надеждност  и от там най-добра обща цена на притежание.

Технологичен звяр

Във Western Digital Ultrastar DC HC550 се използват няколко технологии, които позволяват постигане на неговите параметри като капацитет и производителност.

Една от тях е внедряването на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. По този начин се подобрява точността при търсене (особено предвид свързаните с процеса вибрации), както и бързината на откриване на конкретната зона.

Western Digital Ultrastar DC HC550

Друга иновация е вграждането на цели 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно и благодарение намаляването на дебелината на някои от компонентите – горният капак, рамената, печатната платка (с цели 42%) и др. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на потребяваната при работа енергия.

Не по-малко важни са използваната технология за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR), която работи в съчетание с познатата HelioSeal – запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух, за по-ниско съпротивление при въртене. Western Digital вече са доставили над 65 милиона диска с HelioSeal.

Надеждност за сървърна употреба

Western Digital Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране.

Дискът е подходящ за приложение в облачни и хипермащабни центрове за данни, за дистрибутирани файлови системи и съхраняване на обекти с решения като Ceph и OpenStack Swift, както и за Apache Hadoop и анализ на big data.

Реализирана е и защита на фърмуера, при която се съхранява предишния образ с цел подсигуряване на сигурен ъпдейт, при който се прави проверка за RSA подписване.

По отношение на производителността Western Digital Ultrastar DC HC550 може да се похвали с архитектура на кеша Media Cache Plus, която подобрява скоростта при случаен запис, както и с 512MB кеш буфер.

Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12 Gb SAS и 6Gb SATA от партньорите на официалния дистрибутор за България.

Споделете впечатления и коментари с нас в нашата фейсбук група – Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.