Заглавна картинка на статията "Firefox Hardware Survey предлага различна картина на GPU пазара"

Firefox Hardware Survey предлага различна картина на GPU пазара

Един от най-точните и използвани методи за наблюдение на пазара за видео карти е Steam Hardware. Дълго време хората се уповаваха на тези данни, за да се информират как стоят дяловете между NVIDIA, AMD и Intel. Сега имаме нов източник на подобни данни. Интересното е, че той показва доста различна картинка от тази, представена ни от Steam Hardware. Firefox Hardware Survey е инструмент, който браузърът използва, за да засече хардуера, който ползват потребителите му.

Firefox Hardware Survey има какво да покаже

Снимка на Firefox Hardware Survey

След статията ни за пазарните дялове на графични карти от преди почти година, ще ви покажем една доста по-различна картинка. Според данните на Firefox Hardware Survey, AMD държи 15%, NVIDIA14%, а Intel води класацията с цели 65%! Този подход, на теория, би трябвало да представя доста по-голяма част от потребителите, тъй като повече хора използват браузъри, отколкото платформи за игри. Не всеки от нас използва Steam. Естествено, тези данни не трябва да се взимат без капка съмнение. Все пак те не включват огромната част от потребителите, които използват браузъра Google Chrome. Друг интересен факт е, че значителен процент от потребителите имат инсталирани както Mozilla Firefox, така и Google Chrome. Това е основната причина, поради която не бива да подминаваме данните, представени ни от Firefox Hardware Survey. Дори да погледнем данните от потребителите, които използват само Chrome, бихме предположили, че ще видим подобна картинка, и това само ще наклони везните противоположно на Steam данните.

Данните, които Firefox Hardware Survey ни дава, са следните:

  • Вградените графични процесори на Intel държат първото място с 65,39%.
  • Картите на AMD са на второ място с 15,40%.
  • NVIDIA стои стабилно на трето място с 14,167%.

Снимка на Firefox Hardware Survey

За да видим значителните разлики между тези данни и представените ни от Steam, погледнете последното проучване от октомври 2017 г. на гейминг платформата:

  • NVIDIA – 81,4%.
  • AMD – 10,84%.
  • Intel – 7,54%.

Откъде идват разликите?

Виждаме фрапиращите разлики между двете проучвания. Все пак нещата не са необясними. Лесно може да се види защо има такива драстични разминавния в числата. Методологиите на двете платформи са доста различни една от друга. Както биха казали в по-западните държави: „Все едно да сравняваме ябълки с портокали“.

Снимка на Firefox Hardware Survey

Firefox Hardware Survey има способността да достигне всички машини, които имат някакъв хардуер. Това включва лаптопи, нетбуци, таблети с Windows и други подобни устройства. Иначе казано, има способността да достигне всички хора, които не ползват и нямат инсталирана Steam платформа на устройството си (или просто не са стартирали платформата по време на проучването). Също така този подход достига и системите, които не са предназначени за игри. Това включва сървъри и работни станции. Все пак всичко има нужда от графичен процесор – вграден или не!

На кое от двете проучвания би трябвало да се доверим?

Тук стигаме до наистина интересната част. Докладът на Steam Hardware никога не е бил съпоставим с този на пазарните аналисти. От друга страна, Firefox Hardware Survey е почти напълно еднакъв с всички пазарни данни. По всичко личи, че този начин се доближава значително повече до реалните пазарни дялове, отколкото този на Steam.

Снимка на Firefox Hardware Survey

Все пак да не забравяме, че тези данни включват и вградените графични процесори на AMD, и тези цифри обединяват тези процесори с отделните им видео карти. Въпреки този факт, картинката изглежда драстично различна от тази, показана от Steam. Ние смятаме да се придържаме по-скоро към данните от Firefox, отколкото към тези от Steam. А вие?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.