Intel Xeon Scalable

Intel Xeon Scalable – сървърни процесори от трето поколение

Актуалното трето поколение процесори Intel Xeon Scalable са плод на години разработка и към момента покриват всички възможни структури и области на използване – от облачните центрове за данни, до edge сървърите, които обслужват новите комуникационни мрежи като 5G и Internet of Things. При представянето им Intel се фокусира върху три характеристики: гъвкавост, производителност и сигурност.

Сървърните процесори са критично важен компонент, който определя възможностите на информационните системи и скоростта на работа на цели предприятия. С неспиращата дигитална трансформация този малък, но определящ хардуер дефинира не само качествата, но и конкурентните възможности на всяка екосистема от бизнес данни. Затова всяко ново поколение сървърни процесори е очаквано с голям интерес, който е насочен в две посоки – прираст на производителността и нови функционални възможности.

Първият показател определя не само продуктивността при използване на облачни приложения, но и възможностите за обслужване на определен брой клиенти, когато става дума за електронна търговия например. От друга страна новите функционални възможности на сървърните процесори отключват цели нови сфери на приложение, като например използване на изкуствен интелект.

Процесори за всички нужди

По традиция третото поколение на портфолиото от сървърни процесори включва истински широка гама от чипове, които могат да покрият пълния спектър от необходимости по отношение на производителността, консумацията на ток и цената.

На върха са моделите Xeon Platinum, които разполагат с до 40 ядра, 8-канален достъп до паметта и максимална турбо честота до 4.3 GHz.

Intel Xeon Scalable

Оптимизациите в третото издание на архитектурата Xeon Scalable включват по-бърза шина между процесорите, добавени инструкции за използване в AI и научни приложения и подобрена пропускателна способност на PCIe шините към периферните компоненти. Те  извеждат производителността до по-високо ниво, което обобщено може да се изрази чрез следните цифри:

  • 46x по-добра средна производителност в сравнение с предишното поколение;
  • 60x по-висока пропускателна способност на паметта;
  • 66x повече капацитет на паметта;
  • 33x повече PCI Express линии на процесор и поддръжка на PCIe Gen 4.

Най-добрата защита на данните

Един от основните акценти в третото поколение сървърни процесори Intel Xeon Scalable e е поставен върху сигурността на данните. Тя е подобрена в няколко аспекта:

  • Ускорено е криптирането на данни по протоколите AES, SHA и RSA с технологията Intel Crypto Acceleration.
  • Intel Software Guard Extensions (Intel SGX) се грижи за изолираното изпълнение на приложенията и виртуалните машини, така че те да не бъдат компрометирани дори в случай на пробив в софтуерните слоеве или фърмуера.
  • Пълно криптиране на паметта с Intel Total Memory Encryption (Intel TME).
  • Защита на фърмуера и автоматично възстановяване при повреда с технологията Intel Platform Firmware Resilience (Intel PFR).

Върхова производителност от цялостна платформа

И най-добрият процесор сам по себе си не е достатъчен за създаване на балансирана и производителна система. Затова Intel предлага съпътстващите технологии и компоненти, които да гарантират оптимална функционалност и производителност при съхранението на данни. В това число влизат модулите Intel Optane persistent memory от серия 200, SSD носителите Intel Optane P58000X и моделите с висока плътност SSD D5-P5316.

Optane модулите с памет позволяват увеличаване на наличния капацитет оперативна памет до внушителните 6TB на процесор, което позволява изпълнение на приложения и зареждане на обемни бази данни директно в паметта. Наред с това пропускателната способност е нараснала с 32% в сравнение с предишното поколение.

P58000X SSD са едни от най-бързите носители за данни, създавани изобщо до момента, и могат да бъдат използвани за кеширане на „горещи данни“. Тяхно идеално допълнение е моделът D5-P5316, който използва QLC NAND за постигане на много висока плътност на данните – от порядъка на 1 петабайт в 1U сървър.

Цялостната екосистема от сървърни продукти на Intel гарантира постигане на висока производителност за всички видове приложения, отлична гъвкавост и мащабируемост и оптимална цена на притежание.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.