Заглавна картинка на статията "NVIDIA с 70.5% дял при пазара на графични карти, AMD с 29.5%"

NVIDIA със 70.5% дял при пазара на графични карти, AMD с 29.5%

Показателите на пазара за графични карти се променя забележимо на всеки няколко месеца. Компанията Jon Peddie Research оповестиха числата за последната четвърт от 2016-а година. Проучването сочи, че продажбите като цяло са се повишили, но разпределението на пазара остава почти непроменено.

Колко точно се е променил пазара на графични карти?

JPR отбелязва, че при AMD има спад от 0.3% спрямо предната четвърт до 29.5%. Все пак компанията се радва на значителен напредък спрямо последната четвърт от 2015 – 21.6%. NVIDIA е завзела липсващите проценти, достигайки до 70.5%. Сравнено с показателите от година по-рано, те отбелязват спад от близо 8%. Jon Peddie Research събират данни за пазара още от далечната 1987. JPR заяви, че продажбите на графични карти са се увеличили с 5.6% за последната четвърт от 2016-а година. Цялостният пазар на компютри е скочил с 19.4%.

Графика на продажбите на графични карти

Къде да проверя за моята карта?

Ако се интересувате от по-конкретни цифри и модели, Steam предлагат разбивка на конкретни модели и цялостно разпределение спрямо версията на DirectX. Техните числа сочат, че най-използваните продукти са GTX 970, GTX 960 и GTX 750 Ti. Спрямо версията на DirectX, картите за 12-та версия държат върха с 72.48%.

Най-използваната карта от AMD е серията Radeon HD 7900.

Интересно е да се отбележи, че интегрираните графични процесори HD Graphics от Intel държат високи позиции във всички категории.

Вие на какво разчитате във вашите машини?

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.