зарядни устройства

ЕС обмисля да въведе стандартни зарядни устройства за телефоните

Регулаторните органи на Европейския съюз ще проучват дали съществува необходимост от законодателен акт, който да накара производителите на телефони да използват стандартни зарядни устройства. Ако това се случи, фирмените зарядни устройства, включително нестандартният конектор за Apple, могат да бъдат забранени.

Цели

Тази идея е мотивирана от желанието на регулаторите да се намали количеството на електронните отпадъци. Телефоните обикновено идват със зарядно устройство, а клиентите често хвърлят старото, когато си купуват нов апарат. В идеалния случай старите се рециклират, но по-често се намират в обичайните депа за отпадъци.

Брюксел твърди, че всяка година се генерират около 51 000 тона отпадъци. Дългосрочната цел на ЕС е телефоните и зарядните устройства в крайна сметка да се купуват отделно. По този начин едно зарядно устройство ще се ползва години наред за различни телефони.

През 2009 г. производителите, включително Apple, Samsung и Nokia, подписаха меморандум за разбирателство. В него бе посочено, че те доброволно ще стандартизират тогавашния микро-USB конектор. Това означаваше, че телефонът трябва да е е снабден с USB конектор тип А. В момента повечето телефони, които излизат на пазара, използват USB тип C. Apple обаче остава изключение. Компанията предпочита вместо това своя собствен Lightning конектор.

Недоволство

Регулаторите не са доволни от този подход. В отговор на запитване по темата, европейският комисарят по защита на конкуренцията – Маргрет Вестагер, заяви: „Като се има предвид незадоволителния напредък, Европейската комисия скоро ще започне проучване за оценка на въздействието. То ще разгледа настоящата ситуация и начините, по които могат да бъдат разрешени проблемите“.

Използването на стандартен конектор за iPhone вероятно ще се окаже популярно сред потребителите – особено когато тип C започва да се среща по-често и на лаптопи. Това означава, че едно зарядно устройство и кабел могат да се използват за зареждане както на телефон, така и на компютър.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.