криптовалути

Apple забрани копаенето на криптовалути за iOS и MacOS

Apple забрани копаенето на криптовалути на своите устройства. Това стана ясно след публикуването на актуализация на насоките за разработчици на Apple за iOS и macOS.

Новите правила са насочени главно към ограничаване на по-сенчестата страна на криптовалутите. Правилата се отнасят както за компютрите, така и за телефоните.

Промени

Новите правила се появиха в ръководството на технологичния гигант по време на ежегодната конференция WWDC. Световната конференция на разработчиците започна на 4 юни в McEnery Convention Center в Сан Хосе, Калифорния.

Указанията за криптовалутите получават свой собствен раздел в актуализирания документ „3.1.5 (b) Cryptocurrencies“. Същественото е, че няма да можете да копаете виртуална валута чрез вашия телефон, но можете да я съхранявате там.

Apple казва, че приложенията за портфейл за съхранение на биткойни и други виртуални пари функционират обичайно. Въпреки това разработчикът, предлагащ тези приложения, трябва да бъде записан в програмата за разработчици на Apple като организация, а не като физическо лице.

И така, генерирането на криптовалути чрез вашето Apple устройство е ефективно забранено според новите правила. Разработчиците не могат да възнаграждават потребителите с виртуална валута за извършване на задачи в приложенията.

В случая с телефоните, това вероятно има смисъл. Вие никога няма да направите много пари чрез копаене на криптовалути чрез хардуера на вашия телефон с ниска мощност. Така че, единствената причина един разработчик да включва такава функционалност, е да се опита да подведе потребителите в тях. Или поне така звучи най-логично.

Копаенето също така носи огромен стрес за хардуера на телефона, който може значително да съкрати неговата и без това кратка продължителност на живота.

Технологичният гигант заключва мобилните устройства, така че единственият начин да получите неодобрени приложения за тях е да откриете „jailbreak“ на телефона. Това обаче е все по-трудно и рисковано. От страна пък на MacOS можете да получавате приложения извън Mac App Store.

Следете Technology.bg, за да научавате най-новото и най-интересното в света на технологиите!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.