турска космическа агенция

Първата турска космическа агенция ще стане факт през тази година

Интензивно се работи по първата турска космическа агенция, която трябва да стане факт още през тази година. Това съобщи в изявление тамошният министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк.

Амбиция

„Предстоящата турска космическа агенция ще отвори врати през 2018 година, както е посочено в 100-дневния план за действие на правителството. Приоритетните цели на агенцията ще са да ръководи и координира турския космически сектор и да управлява международните отношения [относно Космоса] чрез едно бюро“, посочва той.

По думите на министъра, новото звено амбициозно ще проправи пътя за създаването на конкурентна местна индустрия. Агенцията ще бъде ползвана и като инструмент за двустранно и многостранно сътрудничество с международните партньори на Анкара.

Мустафа Варанк припомни също така, че южната ни съседка вече развива научноизследователски и развойни дейности. Те датират от началото на века и са свързани основно със сателитната технология.

Турция произвежда спътниците за наблюдение Bilsat, Rasat и Gokturk-2, които бяха последвани от широкомащабните сателитни проекти Turksat 6A и İmece.

От изявлението стана ясно още, че изследователски център за оптични системи ще започне да функционира в рамките на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (TÜBİTAK).

Следете Technology.bg, за да научавате винаги всичко най-ново и всичко най-интересно от света на науката и информационните технологии!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.