по-скъпи телефони с Android

Очакват ли ни по-скъпи телефони с Android, след като ЕК санкционира Google?

Очакват ли ни по-скъпи телефони с Android? Това е въпросът, който си задаваме, след като Европейската комисия наказа Google с глоба в размер на 5 милиарда долара. Мотивът е злоупотреба с господстващо положение в мобилните мрежи.

Сега технологичният гигант има 90 дни, за да се пригоди към изискванията на Брюксел. В противен случай е застрашен от още санкции.

„Възможно е това да направи телефоните по-скъпи, в зависимост от начина, по който Google реши да се съобрази с решението“, коментира пред Business Insider проф. Пинар Акман, преподавател по право в университета в Лийдс. Тя е участвала в предишни казуси, включващи Google и ЕС, като е извършила някои проучвания, поръчани от компанията.

Ефекти

Потенциалното въздействие на глобата се свежда до два въпроса: фактът, че Google предлага безплатно Android, и това, че прави голяма част от парите си чрез рекламиране в мрежата за търсене. Има значение и това, че Android е доминиращият мобилен софтуер с повече от 2 милиарда активни устройства.

Производителите на телефони могат да лицензират Android безплатно, намалявайки разходите за софтуер и позволявайки на потребителите да имат по-евтини телефони. Но според ЕС ключовият проблем е, че Google също така изисква производителите да използват апликции като Search и браузъра Chrome, за да имат достъп до магазина за приложения Play, който е от съществено значение за екосистемата на Android.

Брюксел отбеляза, че принуждаването на производителите на телефони да инсталират приложението за търсене е един от начините да се гарантира, че се печелят пари от операционна система, която е безплатна.

„Тъй като Google предоставя Android безплатно, трябва да се печелят пари от други неща. Един от основните начини, по които Google прави пари от Android, е от трафика от Google Search”, посочва Акман.

Това наистина е от решаващо значение за рентабилността на технологичния гигант. Според отчета за първите три месеца на 2018 г., компанията е реализирала 31 милиарда долара приходи. Около 27 милиарда долара от тях идват от реклами.

Нови изисквания

Сега комисията обяви, че Google трябва да промени или да прекрати договорите си с производителите на телефони. Това трябва да освободи производителите от изискването да ползват приложението за търсене на Google в полза на собствените си продукти или други, конкурентни предложения.

Според Акман това ще увеличи разходите за производителите и впоследствие ще доведе до увеличение на цената за мобилни телефони. Но тя твърди още, че Google „може да намери и друг начин за съобразяване с изискванията“.

Реакция

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай вече намекна за възможността за таксуване на производителите на телефони за Android. В публикация в блога си, оспорваща глобата на комисията, той посочва, че компанията е избрала да предлага операционната система безплатно, но има разходи за поддържане на софтуера.

„Google инвестира милиарди долари през последното десетилетие, за да направи Android това, което е днес. Тази инвестиция има смисъл за нас, защото можем да предложим на производителите на телефони възможността за предварително зареждане на набор от популярни приложения на Google (като Search, Chrome, Play, Maps и Gmail), някои от които генерират приходи за нас.“

Той добавя: „Това означава, че ние печелим пари само ако са инсталирани нашите приложения и ако хората изберат да използват тях, вместо конкурентните.“

Не е ясно какъв ще бъде резултатът. Google заяви, че ще се бори с решението на ЕК, така че казусът тепърва ще се развива.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.