Mi Air Charge Technology - зарядна станция от бъдещето Заглавно изображение

Mi Air Charge Technology – зарядна станция от бъдещето

Xiaomi представи своята безжична система за зареждане „Mi Air Charge Technology“. Според компанията, 5-ватовата ѝ зарядна станция може да зарежда множество устройства в радиус от няколко метра. Физическите препятствия, заявява тя, не представляват проблем.

Освен за смартфони, технологията ще бъде достъпна и за смарт часовници и фитнес гривни. В съобщението на Xiaomi производителят подчертава, че желае да направи дневните стаи напълно безжични. Например, високоговорителите, лампите и интелигентните домашни устройства да се захранват от една и съща отдалечена система. През тази година нито един продукт на Xiaomi няма да поддържа новата безжична технология. Нещо повече – компанията отказва да предостави информация след колко време ще я пусне на пазара.

Как работи Mi Air Charge Technology

Станцията за зареждане на Xiaomi разполага с 5-фазни вграден антени. Те откриват точното местоположение на смартфона Ви. Веднага след това други 144 антени формират лъч, чрез който предават към устройството вълни с широчина от милиметър.

Смартфонът Ви също трябва да поддържа Mi Air Charge Technology. За тази цел Xiaomi е разработил миниатюрна антенна решетка с вградени „маякова антена“ и „приемаща антенна решетка“. Антената на маяка излъчва информация за местоположението на смартфона, като сигналът е с ниска консумация на енергия. Приемната антенна решетка е съставена от 14 антени. Чрез токоизправителна верига те преобразуват в електрическа енергия милиметровите вълни от зарядната станция.

Трябва да признаем, че сме по-скоро скептични към перспективите тази технология да излезе на пазара. Отказът за ангажиране с определен срок за това е достатъчно красноречив. В миналото Xiaomi демонстрира технологични пробиви в безжичното зареждане. Компанията наистина разполага с огромна хардуерна екосистема, с която би могла да внедри показаното, но дали ще го направи?

Припомняме, че преди две години Ви показахме сгъваем таблет на Xiaomi, който се превръща в смартфон. Е, още не сме го видели на пазара.

Технологията на Xiaomi е впечатляваща, но у нас има една по-меродавна технология: „Око да види, ръка да пипне“. Засега ще наблюдаваме развитието на Mi Air Charge с усмивка, а овациите ще оставим за по-късно.

Ако темата Ви харесва и желаете да я коментираме, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg