USB тип C

Тръгва програма за автентификация на USB тип C конекторите

Отне няколко години, но USB тип С най-накрая се разпространява на нови компютри, смартфони и таблети. Този конектор идва с много предимства като по-голям капацитет на мощността и удобен дизайн, но има и по-голям потенциал за злоупотреби и повреда на вашите устройства. Ето защо USB-IF, търговска група, която популяризира и контролира USB стандарта, стартира програма за удостоверяване на USB тип C.

USB-IF първоначално обяви програмата за удостоверяване през 2016 г., но беше необходимо доста време да се подготви за старта. Сега вече производителите на хардуер могат да се възползват от опционалната програма за проверка на USB тип C хардуера. Ако имате устройство, което изисква такива аксесоари, то може просто да откаже да разпознае връзките от несертифицирани пособия. Алтернативно, едно устройство може да зарежда несертифицирани кабели, но блокира достъпа до данни.

Автентификация

Програмата за автентификация на USB тип C трябва да адресира два потенциални проблема. Първо, възможно е да повредите устройствата си с дефектни кабели. Това е нещо, за което ранните потребители на тип C трябваше да бъдат предпазливи. За да бъдат сертифицирани, кабелите и зарядните устройства трябва да изпълняват правилно изискванията на USB захранването. Използвайки показателите за удостоверяване, производителите на устройства биха могли да блокират несертифицираните кабели при предположението, че могат те да навредят на вашите устройства.

 

 

Другата точка на дневен ред е сигурността. Прилагането на програмата за удостоверяване на хардуерно ниво може да защити потребителите от злонамерени хакерски атаки. Ключовете за удостоверяване ще докажат, че USB тип C устройството е безопасно, позволявайки на вашия компютър или телефон да се свързва без проблеми.

Добри намерения

USB-IF може да има най-добрите намерения тук, но програмата може да причини някои главоболия за потребителите. Ако купувате компютър или телефон, който използва схемата за удостоверяване на типа USB тип C, може да върнете много несертифицирани аксесоари и кабели от тип C, тъй като те няма да работят с хардуера ви. Освен това, по този начин програмата може да се използва, за да ви принуди да си закупите конкретни аксесоари. Добавените разходи за получаване на сертифицирани аксесоари биха могли да означават и по-високи цени за потребителите.

Нито една компания не е обявила официално поддръжка за USB тип С програмата за удостоверяване, но вероятно това е само въпрос на време.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.