"Един човек"

Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ заменя Бронзовата къща?

Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ е първото предложение за подкрепа по Програма „Навън“ за временни художествени инсталации в градска среда. Творческият съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра „Един човек“ с автор Венелин Шурелов сред 18 проекта.

Концепция

Високотехнологичната интерактивна инсталация ще бъде монтирана на мястото на мавзолея. Тя представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 метра, с двустранно разположени 56 броя LED екрани.

Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Александър Батенберг“ и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм, ще представят отражение на града в реално време. Програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв., а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства.

Предложението трябва да премине съгласувателна процедура с Министерство на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и направление „Архитектура и градоустройство“ в Столична община, преди да бъде внесено за одобрение от Столичен общински съвет.

За автора

Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия. Съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, НХА, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство и съосновател на Фондация ДА ЛАБ, Subhuman theatre и артгрупа „Via Pontica“.

Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са: „Машина за рисунки“ (2005), „Фантомат“ (2008), Orthoman (2009), Tabula Rasa (2010), „Стрелбище“ (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира киберлекцията Man Ex Machina. През 2016 г. поставя пърформанс инсталацията Post-Everything като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни изложби и общи изложби. А също – участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.