Sofia Game Jam WEEK

Sofia Game Jam WEEK – цяла седмица гейминг в София ни очаква през януари

За първи път в София се организира едноседмична инициатива, посветена на изкуството да създаваш видеоигри. От 21 до 27 януари три културни института в столицата ще се превърнат в щабквартири на Sofia Game Jam WEEK. Technology.bg e медиен партньор на събитието.

Амбициозното събитие има за цел да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видеоигри и специални ефекти в собствената си страна. За да изпълни тази цел, Sofia Game Jam WEEK събира в рамките си три основни събития – първият в България специализиран Gaming Job Fair, серия от четири вечери с лекции за гейм разработване, и хакатонът Sofia Game Jam, който се провежда за шеста поредна година.

Програмата

Gaming Job Fair частта ще се проведе в Полския институт в София от 21 до 23 януари от 15:00 до 18:30 часа. Посетителите ще имат шанса да се запознаят директно с най-големите български гейм студия и да научат какви са възможностите за работа и стаж в тях.

Напълно безплатната и отворена за публиката серия от лекции ще се проведе в четири поредни, тематични вечери.

На 21 януари Френският институт в България ще отвори врати за българската game dev сцена – от независимите инди компании, до най-големите ААА студия в страната. Gameloft ще открият събитието с лекция за disruptive иновациите в гейминга. Лектори ще има и от Haemimont Games, Ubisoft Sofia, Snapshot Games, Creative Assembly, а за финал ще се проведе специален Q&A с легендарния български гейм дизайнер Веселин Ханджиев от Black Sea Games.

На следващата вечер, 22 януари, SGJ Week се мести в Гьоте института за dev лекции. Те ще са на тема изкуството, анимацията и специалните ефекти във видеоигрите и киното. Голямата звезда на вечерта ще бъде българинът Ран Манолов, работил за легендарното студио за специални ефекти Industrial Light and Magic. Със сигурност познавате работа му от Jurassic World, Batman vs Superman, King Arthur: Legend of the Sword на Гай Ричи, а скоро ще може да я видите отново в предстоящия Hellboy. Сред останалите лектори за вечерта са представители на факирите на специалните ефекти в киното Chaos Group, както и на български и европейски гейм компании като Ubisoft и 11 Bits Studios.

Домакини на третата вечер, 23 януари, са Полския институт в София, а темата е “Програмиране и гейм дизайн”. Гости на SGJ ще бъдат разработчици от Полша, Франция и България. Ще чуем историята и на един български вундеркинд – Божидар Маринов. Той е само тийнейджър, когато става един от основните разработчици на гейм енджина Godot.

Финал

За финал на лекциите, в караоке бар Verus ще се проведе специалната музикална вечер на SGJ Week. А също така и традиционното Pre-Jam парти. Ще слушаме само музика от видеоигри и ще почерпим от опита на иконични гейм композитори от Чехия и България, като Георги Стрезов (Surviving Mars, Victor Vran), Елица Александрова (Assassin’s Creed) и легендарният Борислав Славов, чиято работа познавате от хитове като Crysis, Divinity: Original Sin II и Ryse: Son of Rome. Вечерта ще закрие чешкият композитор Адам Споркa. Той ще даде специални съвети на джамърите как да направят саундтрак за игрите си за 48 часа!

След четиридневната подготовка как се правят видеоигри, ще бъде време всичко научено да се приложи на практика. От 25 до 27 януари в зала „Славейков“ на Френския институт в България, 100 души ще се съберат на хакатона. Те ще създадат игра за 48 часа. Темата е… тайна. Поне до 18:00 българско време, когато организаторите на SGJ ще я получат официално от централата на Global Game Jam – световната инициатива, от която столичният хакатон е част. И ако София ви е далеч, то присъединете се към джамовете в Пловдив и Габрово.

Заповядайте!

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.