Дигитален квартал

София разработва нов европейски инструмент – Дигитален квартал

София, като един от координаторите на партньорството Дигитален преход в рамките на Европейския градски дневен ред, разработи заедно с Оулу, Финландия, и Естония План за действие с пилотни проекти, чиито резултати да послужат за по-добри европейски политики в областта на законодателство, финансиране и образование. Един от инструментите, за който София пое лидерска роля, е наречен Дигитален квартал.

Концепцията

 

В общество, където все повече зависим от достъпа си до информация, ако нямаме достъп до технологии и умения да си служим с тях, може да останем в „дигиталното Средновековие“. Това се нарича „дигитално разделение“ и преодоляването му е ключово за местното развитие.

Столичната община и Асоциацията за развитие на София проведоха разширена консултативна среща и семинар тази седмица в „София Лаб“. В нея се включиха около 30 експерти от местната власт, държавни институции, академични среди, неправителствени организации и бизнес.

Целта на семинара беше да очертаят конкретни мерки за преодоляване на дигиталното разделение като повече места за обществен достъп до технологии и цифрови услуги, повече обучен технически персонал в услуга на гражданите, програми за обучение и надграждане на умения.

 

Не спирайте да четете Technology.bg ежедневно, за да научавате всичко най-ново от света на информационните технологии. Последвайте ни и във Facebook – ние сме Технологичното общество на България!

 

 

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.