дигитална трансформация

София подписа Декларация за цифрова трансформация

На 4 декември Digital Cities Challenge на Европейската комисия събра представители на участващите в Програмата градове на среща на високо равнище за споделяне на знания и сътрудничество за цифрова трансформация на Европа. София бе представена от Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

Визия за бъдещето

София е сред първите 7 града, одобрени да участват в реализацията на проекта. Столицата получи подкрепа в разработването на собствена стратегия за цифровизация в мрежа от още 40 европейски града. Те понастоящем участват в инициативата. Digital Cities Challenge има за цел да постигне устойчив икономически растеж в градовете чрез интегрирането на съвременни технологии.

 

 

Участието на София в програмата се ръководи от екип на Столичната агенция за приватизация и инвестиции.

На Срещата на кметовете Марку Маркула, заместник-председател на Европейския комитет на регионите, откри сесията. Той я нарече „революционна стъпка напред за градовете“.

Славомир Токарски, директор Иновации и производство в Европейската комисия, подчерта значението на единните политики в областта на цифровизацията, производството и градското управление. Той също така призова участниците да се учат един от друг, за да получат от участието си в Програмата качествени решения на предизвикателствата, пред които са изправени градовете. Преглед на приключилите и предстоящите етапи от проекта беше направен от Дана Елефтериаду, ръководител на екипа за напреднали технологии в Европейската комисия.

 

 

В края на срещата бе подписана Декларация за сътрудничество в областта на цифровата трансформация и интелигентния растеж.

Следете Technology.bg, за да научавате ежедневно всичко най-важно и всичко най-интересно от света на науката и информационните технологии! Последвайте ни и във Фейсбук – ние сме Технологичното общество на България!
Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.