Бъдещият кръгов ускорител

Бъдещият кръгов ускорител ще нищи тъмната материя

Първият в света ускорител на частици е Големият адронен ускорител. LHC (Large Hadron Collider)  или както му викаме у нас – Адронният колайдер, разполага с впечатляваща обиколка от 43 километра. Бъдещият кръгов ускорител ще бъде малко по-мащабен.

По-голям и по-мощен ускорител?

На хоризонта се задава нов ускорител на частици, кръстен за момента FCC (Future Circular Collider) или „Бъдещият кръгов ускорител“. Той е описан в ново проучване на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN). Бъдещият колайдер ще се похвали с обиколка от 100 километра. Енергията, с която ще разрушава атоми, ще бъде 10 пъти по-голяма от тази на сегашния LHC.

„Докладът представя на научната общност принципите и възможностите на Бъдещия кръгов ускорител“, заявява физикът, занимаващ се с ускоряване на частици и ръководител на проучването за нов ускорител Майкъл Бенедикт. „Заключението ни показва, че съществува надежден, съгласуван, реален сценарий за прилагане на по-мащабен проект, който може безпроблемно да продължи изследванията в областта на физиката, при които се изисква използване на огромни енергийни мощности“.

Бъдещият кръгов ускорител ще изследва тъмната материя

Подобно на Големия адронен колайдер, бъдещият ускорител на частици ще се използва за изследване на така наречените „екзотични частици“ – като Хигс бозона. Именно него учените успяха да наблюдават за първи път през 2012 година, след като десетилетия по-рано бе предположено съществуването му.

Новият ускорител на частици ще притежава мощни магнитни пръстени. С тях той ще ускорява материята до невероятни скорости, след което ще разбива ускорените атоми един в друг, така че учените да могат да наблюдават сблъсъка. Целта на тези наблюдения е да се изучат слабо проучени явления като тъмната материя.

„За“ и „против“ нов ускорител на частици

Не всички приветстват идеята за създаване на нови ускорители на елементарни частици. Точно както по отношение на изкуствения интелект, и по настоящата тема се водят спорове.

„Трябва да начертаем граница някъде. В противен случай ще построим толкова голям колайдер, че ще ускоряваме частици по линията на самия екватор“. Това заяви бившият главен научен съветник на Великобритания Дейвид Кинг. „И ако и той ни се стори малък, може би ще поискаме ускорител, чиито тунели стигат до Луната и се връщат обратно.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg