Заглавна картинка на статията "SpaceX праща хора на Луната"

SpaceX праща хора на Луната

Вчера основателят на компанията SpaceX, Илон Мъск обяви, че ни чака голямо изявление от негова страна. По всичко личи, че хората ще стъпят отново на Луната. Ще разучим какво точно да очакваме от компанията и какво ще значи това за цялото човечество.

Времето на търговските космически полети и SpaceX

Ракетното инженерство не е лесна наука. Попитайте всеки един инженер и ще получите точно този отговор. Също така не е и евтино.  За щастие, последните години видяха не една компания за космически полети да се впусне в това приключение. Всички те работят усърдно за по-лесен път, водещ към последната бариера пред човечеството.

Иновативни компании като SpaceX и Blue Origin ускориха значително развитието на ракети за многократна употреба. По този начин компаниите на Илон Мъск и Джеф Безос намалиха драстично разходите по напускането на нашата синя планета. Това също подобри, както способността ни да изучаваме космоса, така и да провеждаме експерименти извън нашата атмосфера.

Като пример можем да посочим, че през 2012-а година SpaceX стана първата частна компания, която достави товар на Международната Космическа Станция. Преди това, тази дейност беше извършвана единствено от правителствата на големите държави – участници в проекта.

По настоящем, компанията работи по новата си генерация космически кораби Crew Dragon. Те са проектирани за транспортиране на хора до Международната Космическа Станция. SpaceX дори планува да изпрати хора на Марс в близкото бъдеще. Според Мъск, това ще се случи в близкото десетилетие.

Къде сме сега?

Като цяло в момента частните компании заемат водещо място, що се отнася до проучването на космоса. Това е главно заради успешното преизползване на ракетни ускорители и значително по-ниските финансови разходи, вследствие от това. Едно от главните неща, в които правителствените организации се провалят.

С тази технология можем да създадем изцяло нова ракета за всяка една мисия. Според президента на SpaceX, Гуин Шотуел, многократното използване на ракетни ускорители може да намали разходите по изстрелването на ракети с удивителните 30%.

Мъск твърди също, че подобни ракети са ключ към една наистина икономична и достъпна космическа индустрия.

Никога до сега не е било създавано превозно средство, което може напълно да се използва многократно. Това наистина е фундаменталният пробив, от който всички се нуждаем, за да революционизираме пътешествието ни в космоса. Ако някой открие как можем да използваме ракети по същият начин, по който използваме самолети, можем да намалим разходите стократно.

Blue Origin затвърдяват тези изявления. Основателят на компанията Безос нарича подобни технологии „Светия Граал на ракетните науки„. След успешното приземяване на тяхната ракета за многократна употреба New Shepard, Безос написа:

Вярвам, че това е новата златна ера в космическите открития. Първата беше през 60те години. Дълго време бяхме в застой. Сега сме на прага на нова Златна Ера в ракетостроенето. Вярвам, че един ден всички ракети ще имат механизми за приземяване.

Това означава, че ще имаме по-чести и евтини изстрелвания и ще видим по-бърз прогрес в космическите полети и проучванията извън земната атмосфера. Като цяло, частните компании ни тласкат към нови времена в пътешествията ни в космоса.

Отвъд небесата

Мъск и компания обявиха, че ще пратят цивилни граждани на обиколка около луната. Те ще бъдат двама на брой и няма да са част от гилдията на астронавтите. Компанията сподели в изявление, че въпросните хората вече са „платили значителен депозит“ за Лунната мисия. Първоначалния трейнинг, заедно със здравните и фитнес тестове, са насочени за по-късно тази година.

Това ще бъде първата мисия до Луната с хора след прекъсването от над 45 години. Компанията дори подчерта важността на мисията с думите „Подобно на астронавтите от мисиите Аполо, участниците ще носят мечтите и надеждите на цялото човечество, водени от духа и ентусиазмът към нови открития.

SpaceX описа и съществото на мисията и изясни как времево ще протече тя.

„Компанията е получила разрешение за Лунен полет с двама пътници за втората половина на следващата година. Те вече са платили по-голямата част от сумата за пътя. Очакваме да се проведат здравни и фитнес тестове, както и да започне подготовката им по-късно тази година. Други летателни екипи също изявиха интерес към подобни полети и очакваме те да се случат в близкото бъдеще. Повече информация относно тяхната идентичност, състояние и планове ще бъде обявена след време.“

Къде ще ни отведат тези планове? Дали ни предстои изцяло нова глава в космическите открития? Ще видим ли редовни космически полети на значително по-ниски цени? Очакваме повече детайли от Мъск и компания в най-скоро бъдеще.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.