Мисията на DART за отклоняване на астероид е успешна

След 10 месеца полет, корабът DART (Double Asteroid Redirection Test – Тест за двойно пренасочване на астероиди) на НАСА успешно изпълни мисията си да премести астероид в космоса.

Контролът на мисията в Лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс (APL) в Лорел, Мериленд, обяви успешното въздействие в 7:14 ч. EDT (2:14 ч. българско време).

Като част от цялостната стратегия за планетарна защита на НАСА, въздействието на DART с астероида Dimorphos демонстрира жизнеспособна техника за смекчаване за защита на планетата от астероид или комета, ако такива бъдат открити.

„В основата си DART представлява безпрецедентен успех за планетарната защита, но също така е и мисия на единство с реална полза за цялото човечество“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън. „Докато НАСА изучава космоса и нашата родна планета, ние също работим за защитата на този дом и това международно сътрудничество превърна научната фантастика в научен факт, демонстрирайки един от начините за защита на Земята.“

Какво се случи?

DART се насочи към астероида Диморфос, малко тяло с диаметър само 530 фута (160 метра). Той обикаля около по-голям, 2560 фута (780 метра) астероид, наречен Дидимос. Нито един от астероидите не представлява заплаха за Земята.

Еднопосочното пътуване на мисията потвърди, че НАСА може успешно да навигира космически кораб, за да се сблъска умишлено с астероид, за да го отклони, техника, известна като кинетичен удар.

Разследващият екип сега ще наблюдава Диморфос с помощта на наземни телескопи, за да потвърди, че въздействието на DART е променило орбитата на астероида около Дидимос. Изследователите очакват въздействието да съкрати орбитата на Диморфос с около 1%, или приблизително 10 минути; точното измерване на това колко астероидът е бил отклонен е една от основните цели на пълномащабния тест.

„Планетарната отбрана е глобално обединяващо усилие, което засяга всички живеещи на Земята“, каза Томас Зурбухен, асоцииран администратор на дирекция „Научна мисия“ в централата на НАСА във Вашингтон. „Сега знаем, че можем да насочим космически кораб с прецизността, необходима за удар дори в малко тяло в космоса. Само малка промяна в неговата скорост е всичко, от което се нуждаем, за да направим значителна разлика в пътя, по който пътува астероидът.

Инструментите на DART

Единственият инструмент на космическия кораб, разузнавателната и астероидната камера за оптична навигация Didymos (DRACO), заедно със сложна система за насочване, навигация и контрол, която работи в тандем с алгоритмите за автономна навигация в реално време с маневриране на малки тела (SMART Nav), позволиха на DART да идентифицира и разграничи двата астероида, насочвайки се към по-малкото тяло.

Тези системи насочиха космическия кораб с форма на кутия с тегло 570 килограма през последните 90 000 километра към Диморфос, като умишлено се блъснаха в него с приблизително 14 000 мили (22 530 километра) в час, за да забавят леко скоростта на астероида. Последните изображения на DRACO, получени от космическия кораб секунди преди удара, разкриха повърхността на Dimorphos в детайли отблизо:

DART повърхност

Петнадесет дни преди удара, спътникът на DART CubeSat Light Italian CubeSat за изображения на астероиди (LICIACube), осигурен от Италианската космическа агенция, се разгърна от космическия кораб, за да заснеме изображения на удара на DART и на произтичащия от астероида облак от изхвърлена материя. В тандем с изображенията, върнати от DRACO, изображенията на LICIACube са предназначени да осигурят изглед на ефектите от сблъсъка, за да помогнат на изследователите да характеризират по-добре ефективността на кинетичното въздействие при отклоняване на астероид. Тъй като LICIACube не носи голяма антена, изображенията ще бъдат прехвърлени към Земята едно по едно през следващите седмици.

Следващи цели

„Успехът на DART осигурява значително допълнение към основния инструментариум, който трябва да имаме, за да защитим Земята от опустошителен удар от астероид“, каза Линдли Джонсън, служител по планетарна отбрана на НАСА. „Това показва, че вече не сме безсилни да предотвратим този вид природно бедствие. В съчетание с подобрени възможности за ускоряване на намирането на оставащата опасна астероидна популация от следващата ни мисия за планетарна отбрана, Near-Earth Object (NEO) Surveyor, наследникът на DART може да осигури това, от което се нуждаем, за да спасим положението.“

DART

С астероидната двойка в рамките на 7 милиона мили (11 милиона километра) от Земята, глобален екип използва десетки телескопи, разположени по света и в космоса, за да наблюдава астероидната система. През следващите седмици те ще характеризират произведените изхвърляния и ще измерят точно орбиталната промяна на Dimorphos, за да определят колко ефективно DART е отклонил астероида. Резултатите ще помогнат за валидиране и подобряване на научни компютърни модели, които са от решаващо значение за прогнозиране на ефективността на тази техника като надежден метод за отклонение на астероид.

„Тази първа по рода си мисия изискваше невероятна подготовка и прецизност и екипът надмина очакванията във всички точки“, каза директорът на APL Ралф Семел. „Освен наистина вълнуващия успех на технологичната демонстрация, възможностите, базирани на DART, могат един ден да бъдат използвани за промяна на курса на астероид, за да защитим нашата планета и да запазим живота на Земята, какъвто го познаваме.“

След около четири години проектът Hera на Европейската космическа агенция ще проведе подробни проучвания както на Dimorphos, така и на Didymos, със специален фокус върху кратера, оставен от сблъсъка на DART, и точно измерване на масата на Dimorphos.

Johns Hopkins APL управлява мисията DART за Координационния офис на НАСА за планетарна отбрана като проект на Програмния офис за планетарни мисии на агенцията.

Ако темата Ви харесва, заповядайте да я коментираме в нашата Facebook група Технологичното общество на България.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.