Охлаждаща материя замества климатика

Нова охлаждаща материя замества климатика и складира слънчева енергия

Климатичната инсталация и другите методи за охлаждане на пространството представляват около 10% от цялото потребление на електроенергия в САЩ, според американската администрация за енергийна информация. Изследователи са докладвали на ACS Applied Materials & Interfaces, че са открили охлаждаща материя, която не се нуждае от електричество. Специалната материя предава телесната топлина, позволява влагата да се изпарява от кожата и отблъсква водата.

Охлаждането на човешкото тяло е много по-енергийно ефективно от охлаждането на цяла стая или сграда. С тази цел във времето са проектирани различни дрехи и текстил, но повечето имат недостатъци, като например лоша способност за телесно охлаждане. Други техни недостатъци са голямото потребление на електроенергия, сложно, отнемащо много време производство и/или твърде висока цена. Yang Si, Bin Ding и колегите им си поставили за цел да разработят охлаждаща материя, която може ефективно да предава топлината от тялото към околната среда, като същевременно е дишаща, хидрофобна и лесна за производство.

Как са го направили

Изследователите сътворили новия материал чрез електроспиниране на полимер (полиуретан) в комбинация с хидрофобна версия на полимера (флуориран полиуретан) и термопроводящ пълнител (борнитриден нанопласт) в нано-влакнести мембрани. Тези мембрани отблъсквали водата отвън, но имали достатъчно големи пори, позволяващи потта да се изпари от кожата, а въздухът да циркулира. Борнитридният нанолист покрива полимерните нано влакна, образувайки мрежа, която отвежда телесната топлина. Тестовете са показали, че топлопроводимостта на новата материя е по-висока от тази на много други конвенционални или високотехнологични тъкани. Мембраната може да бъде полезна не само за охлаждане, но и за събиране на слънчева енергия, обезсоляване на морска вода и термично управление на електронни устройства, разказват изследователите.

###

Справка: “Thermoconductive, Moisture-Permeable, and Superhydrophobic Nanofibrous Membranes with Interpenetrated Boron Nitride Network for Personal Cooling Fabrics” by Xi Yu, Yang Li, Xianfeng Wang, Yang Si, Jianyong Yu and Bin Ding, 1 July 2020, ACS Applied Materials & Interfaces.

DOI: 10.1021/acsami.0c04486

Авторите са финансирани от Националната природонаучна фондация на Китай, Програмата за интердисциплинарни изследвания за централните университети и Фонда за фундаментални изследвания за централните университети.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg