Ataribox с възможност за preorder от днес

Ataribox с възможност за preorder от днес

Внимание! До всички носталгици, които нямат търпение първи да се сдобият с новата ретро конзола на AtariAtaribox е налична за ранна заявка от, днес 14.12.2017. Ние от Technology.bg знаем, че винаги ще ги има тези, които живеят на ръба и обичат да правят preorder, базиран на ранни впечатления. Освен това, нека си признаем – да се довериш на Atari в днешни времена си е истински хазарт. За ваш късмет, ние сме тук, за да ви кажем какво можете да очаквате от Ataribox на този етап.

Атарибокс предизвиква много противоричиви чувства у геймърите.

Стилен ретро контролер

Ще започна с това – дано да е по-издръжлив от оригиналните! Иначе контролерът на Ataribox изглежда стилнo и изчистено и е верен на корените си. Притеснително e разположението на „home“ и „back“ бутоните, тъй като има шанс да бъдат натиснати инцидентно. Силно се надяваме, че контролерите ще са wireless! Вярно че конзолата е ретро, но и 21-ви век си има своите преимущества. Все пак от Atari не казват нищо по въпроса. Иначе Ataribox има и usb портове за стандартни джойстици с d-pad и повече бутони, които ще са задължителни за по-новите игри.

Контролерът е верен на оригинала от Atari 2600
Налице е типичният минималистичен дизайн, който характеризира Ataribox.

Игрите

Най-важното нещо за една конзола са игрите, но и тук информацията е много оскъдна. Все пак знаем, че ни очакват над 100 класически Atari игри, сред които Asteroids, Missile Command, Yar’s RevengeBreakout, Adventure… Ataribox ще залага много на инди заглавията, което ще бъде улеснено и от операционната система Linux. В днешно време Atari разпространяват много инди игри, главно за мобилни устройства, така че е интересно да видим как това ще се пренесе на конзола. Съществува риск да попаднат в капана на свръхдолнопробните индита, които заляха отворената Andorid система на OUYA (но това си е тема за цяла отделна статия).

Не е ясно, кои класически игри на Атари ще са платени и кои безплатни.
Не е ясно кои класически игри на Атари ще са безплатни и каква ще е стойността на платените.

Технологията

HDMI, USB, LAN портoве, SD слот и това е то. Не знаем нищо за спецификациите на Ataribox, но едва ли трябва да се надяваме на кой знае какво. Със сигурност няма да можем да играем AAA игри на конзолата, но пък и това не е целта й. Очевидно това ще е предимно streamer платформа, подобна на Steam Link и на светлинни години зад NVIDIA SHIELD като показатели. Нека не забравяме, че Ataribox ще струва около 250 – 300 $, което си е малко висока цена за кутия, която може да стриймва Netflix.

Поредният стрийминг гаджет, но с Atari игри on the side?
Поредният стрийминг гаджет, но с Atari игри on the side?

Равносметката

Може би все още е рано да даваме оценки на Ataribox. Щом дадоха начало на preorder кампанията, Atari със сигурност ще започнат да разкриват повече информация. Но нека не се залъгваме – Atari искат да яхнат набралия висока скорост носталгия-влак и да направят нелоша купчинка пари от него. И в това най-вероятно ще успеят. Такива са времената. Днес купуваме брандове, а не тяхното съдържание. Иначе всеки изпълнен с носталгия геймър би могъл съвсем сам да си сглоби прекрасен Raspberri Pi кабинет. Но няма да е Atari с дървенко на капака, нали…

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Константин Георгиев

Войн на 90-те, тръгнал на последен поход срещу пълната безидейност и пошлост на днешната развлекателна индустрия. Дайте ми класически видео игри, екшън и хорър филми от 80-те и 90-те, постапокалиптична фантастика и ще ми станете най-добри приятели!