Screenshot от видео тийзъра на Ataribox

Какво знаем за Ataribox – новата конзола на Atari?

Повечето от вас сигурно са разбрали, че Atari, създателите на една от най-популярните геймърски конзоли в България, потвърдиха разработването на нова конзола, наречена Ataribox. Първоначално, преди точно една седмица, от Atari пуснаха кратък тийзър със заглавие „First look: A brand new Atari product. Years in the making“. Няколко дни по-късно, по време на E3 2017, CEO-то на компанията, Фред Чеснайс, потвърди новината.

„We’re back in the hardware business”

Това е цитат от краткото интервю на Чеснайс по време на E3 2017. Преди това много хора обявиха видеото в мрежата за фалшиво и спекулациите бързо набраха скорост, но явно нещата са сериозни. От Atari дори пуснаха уебсайт, на който заинтересованите могат да се информират за напредъка на проекта.

Един от малкото детайли, които знаем дотук е, че Ataribox, както ще се казва конзолата, ще е базирана на PC технология. Видеото ни показва визуализация на модел с култовия дървен елемент на кутията, досущ като оригиналната Atari 2600. Последната конзола, която Atari пуснаха на пазара, бе Jaguar, който дебютира през 1993 г. и угасна през 1996 г.

Какво знаем за Ataribox - новата конзола на Atari?
Фред Чеснайс , CEO на Atari, по време на E3 2017. Чеснайс е човекът, който най-после успя да оздрави Atari и да я превърне в печеливша компания, главно чрез разработката на мобилни игри.

Обречени ли са Atari на провал?

Трудно можем да си представим как Ataribox ще се съревновава с PlayStation и Xbox. Nintendo Switch е голям хит, но това се дължи на лоялната фенска маса, която Nintendo успя да запази през годините. Това трудно може да се каже за Atari, които изгубиха голяма част от феновете си още през 90-те.

Към това трябва да добавим и факта, че разработването на изцяло нова модерна конзола е зверски скъпо начинание. Имайте предвид – Xbox обявиха, че само редизайнът на техния джойстик е струвал около 100 милиона долара! Това са пари, които изпадащата няколко пъти във фалит Atari няма как да извади, въпреки че, откакто я придоби Фред Чеснайс, тя се стабилизира и превърна в печеливша компания.

Остава най-популярната теория, че новият проект на Atari ще е подобен на супер-успешната NES Classic Edition на Nintendo. Ако това е така, то Atari със сигурност ще припечели някой долар, уповавайки се на носталгията на геймърите, но нищо повече. Успехът на такава конзола със сигурност няма да се доближи до този на Nintendo, тъй като най-популярните игри на Atari са доста морално остарели – нещо, което не е съвсем вярно за 8-битовaта NES.

На всичкото отгоре, вариантът „нова конзола с вградени класически игри“ е в контрадикция с официалното съобщение, че Ataribox ще е базирана на PC технология, която се разработва „от години“.

Каквото и да са намислили от Atari, то със сигурност ще трябва да се следи с много голям интерес и още по-голяма доза скептицизъм. Все пак, говорим за няколко пъти провалила се компания, която иска отново да навлезе в супер-конкурентен и пренаситен пазар.

Още интересни факти за едноименната конзола: Значението на „Atari“ , Atari 2600 и първите безжични джойстици

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Константин Георгиев

Войн на 90-те, тръгнал на последен поход срещу пълната безидейност и пошлост на днешната развлекателна индустрия. Дайте ми класически видео игри, екшън и хорър филми от 80-те и 90-те, постапокалиптична фантастика и ще ми станете най-добри приятели!