Нидерландия спря търговията

Нидерландия спря търговията в CS:GO и Dota 2

Истерията около loot box-овете и микротрансакциите взе поредните си жертви. Проверката на Нидерландския Орган за Игри от месец Април изследва десет игри, четири от които не отговарят на законодателството. Съобщение на институцията от април гласи , че мерки ще бъдат взети най-късно до 20 Юни тази година. Първите мерки вече са факт – Нидерландия спря търговията в едни от най-популярните игри на ValveCS:GO и Dota 2. Кои са другите две игри, все още очакваме да разберем.

CS:GO

Защо Нидерландия спря търговията във въпросните игри?

При влизането си в Steam на 20 Юни потребителите на платформата са получили съобщение. В него от Valve обясняват с подробности защо спират трансферите за CS:GO и Dota 2. Най-важните пасажи от въпросното съобщение гласят, че Valve са получили писма от Нидерландския Орган за Игри през месец Май. Според въпросните писма възможността за трансфериране на „предмети“, в игрите CS:GO и Dota 2 ги прави нарушители на закона. Поради тази причина от Valve нямат друг избор, освен да спрат възможността потребители на Steam да трансферират предмети от двете игри. Пълното съобщение на английски може да видите в статията на колегите от PC Gamer тук.

Dota 2

Какво значение има решението на Нидерландия?

Решението на холандците определено има голямо значение за пазара в Европа. Наличието на единен пазар създава предпоставки други страни членки на ЕС да се позоват на това решение. Успоредно с разследването на микротрансакциите и loot box-овете в Нидерландия, такива се има в Белгия и Великобритания. Не е изключено практиката от „Ниската земя“ да бъде пренесена в нейната съседка Белгия. Там за игри, неотговарящи на законите, бяха определени CS:GO, FIFA 2018 и Overwatch, но срещу тях все още не са взети мерки. Повече за развитието на казуса в Белгия може да научите от нашата статия по въпроса тук.

Все още се очаква решението на Комисията за залагания на Обединеното Кралство (Великобритания). Повече за този казус може да научите от статията тук.

Ако пък си падате по микро трансакции и loot box-ове може да отделите внимание на нашето ревю на играта I Can’t Believe It’s Not Gambling – Lootbox симулаторът!

Lootbox

Поредният удар по Valve

Годината се очертава трудна за Valve и те получават атаки по всички фронтове. Припомняме, че само преди малко повече от месец Valve и Steam загубиха дело в Австралия. Причина за делото беше отказът на гейминг корпорацията Valve да дава възможност за refund на австралийските потребители на платформата Steam. Австралийският съд потвърди тезата, че Steam са въвели в заблуждение потребителите по отношение на refund политиката си, отказвайки такава възможност. За посочените нарушения компанията Valve трябва да заплати глоба в размер на три милиона австралийски долара. Повече информация по казуса може да научите от нашата статия тук.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Николай Раянов

Любител на игрите, филмите и новите технологии. Колидер на Gaming отбора. IT Project Manager в работно време. Повече за мен може да научите от профилите ми в социалните мрежи.