Shazam

Apple потвърдиха придобиването на Shazam

Apple придоби Shazam, потвърдиха от компанията в понеделник. Сделката беше обявена за първи път от TechCrunch миналата седмица и е на стойност 400 милиона долара, според Recode. Shazam е доста популярно приложение за разпознаване на песни, филми, телевизионни предавания и реклами.

„Много сме развълнувани, че Shazam и неговият талантлив екип се присъединяват към Apple“, каза говорителят на Apple пред The Verge. „Естествено е Apple Music и Shazam да са заедно, споделяйки страстта към откриването на музика и предоставяйки на нашите потребители чудесно музикално преживяване. Имаме вълнуващи планове и очакваме с нетърпение да се слеем с Shazam, след одобрение на днешното споразумение.“

Shazam

„Радваме се да съобщим, че Shazam сключи споразумение за присъединяване към Apple“, казаха от своя страна Shazam пред The Verge. „Shazam е едно от най-теглените приложения в света, обичано от милиони потребители и не можем да си представим по-добро място, където можем да продължим да се развиваме и да споделяме магията с потребителите ни.“

Стойността на сделката е далеч от 1 милиард щатски долара, на колкото беше оценена компанията през 2015 г. През 2016 г. приходите им са в размер на 54 милиона долара. Въпреки ниските приходи обаче, Shazam може да помогне на Apple по други начини. Най-логичното е Apple Music, където екипът на Shazam може да помогне за подобряване на услугата. Ако от Apple решат да изключат приложението, ще намалее и посещаемостта на Spotify, което заедно с Apple Music, получава по 1 милион кликвания на ден от Shazam. Също така, приложението за разпознаване на музика, което вече е интегрирано със Siri, може да се интегрира по-дълбоко с iOs, също както Google направи с функцията си за разпознаване на песни в Pixel.

Apple вероятно също се интересува от технологията на Shazam за добавена реалност, която може да помогне за подобряване на собствените й предложения. Shazam има технология за визуално разпознаване и AR платформа за известни марки, които биха могли да помогнат при разработването на функция от типа Google Lens и да подобрят усилията на ARKit.

Сделката трябва да приключи през следващите седмици, след одобрение от регулаторните органи.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.