Ready Player One с втори трейлър

Стивън Спилбърг подготвя феновете за премиерата на 30-ти март с втори трейлър от новата си продукция Ready Player One. Точната класификация по-скоро би била „първи официален“, след като първият бе насочен към тясно специализираната публика на Комик-кон в Сан Диего.

Новите кадри са насочени към широката аудитория, която не е дотолкова запозната със спецификите на книгата-бестселър от 2011. Или с огромното количество препратки към поп-културата от последните няколко десетилетия, които тя съдържа. Новелата на Ърнест Клайн е не просто насочена към гейм поколението – тя е изпълнена с цитати и препратки от видео-игри, филми и комикси. Така и двата трейлъра до момента трябваше да покажат на феновете каква част от съдържанието на книгата ще види светлината на екрана. Въпрос- интересен и от чисто финансово-юридеческа гледна точка: до какви права се е добрала мащабната продукция на Спилбърг. Получава се и по-ясна представа как ще изглежда виртуалната част от историята – светът на ОАЗИС.

От кадрите прави впечатление, че и самата Земя през 2044 е пресъздадена от компютърна графика. Изглежда сякаш голяма част от бюджета на филма е отишла за закупуване на авторски права и компютърни ефекти. Същевременно реалните сцени на филма могат да бъдат заснети в хале до Сточна гара. Обстановката там, напълно подхожда на представата за Щатите след 30 години, където пост-апокалиптичните софийски квартали са натрупани един върху друг. Бъдещето в Ready Player One е обхванато от мизерията и единственото спасение на обикновения човек е виртуалната реалност на ОАЗИС. Там всеки получава работа, образование и най-вече- безкрайното удоволствие с меланхолията към видео-игрите на 80-те.

Интригата в книгата и предстоящия филм се върти около завещанието на създателя на този компютърен свят. Според него намерилият скритото в този свят Великденско яйце (Easter Egg), ще получи властта върху цялата алтернативна реалност и приходите от нея. В търсенето се включват огромна корпорация от една страна и обикновените играчи- от друга. За повече от 5 години обаче търсенето няма резултати, докато не се намесва главният герой – 18 годишно момче от Левски-Г, Охайо.

Дали тази история ще се развие като обикновен екшън, изправящ добри срещу лоши, интересен поглед към днешния свят и постепенното ни преместване към виртуалното, или просто поредната продукция, припечелваща от познати образи, ще разберем на 30-ти март. Междувременно Ърнест Клайн обяви, че създаването на филма го е убедило да започне работа по продължението на „Ready Player One“.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Михаил Иванов