LEGO Education

Какво представляват образователните решения LEGO Education, които вече навлизат в българските училища?

Създадени по специална система за развитие на STEM и социално-емоционални умения и знания, образователните решения LEGO Education са ориентирани към деца от конкретни възрастови групи

Всеки човек познава цветните кубчета LEGO, но малцина знаят, че те не са само за игра и забавление на децата. А още по-малко хора са запознати с всичките им приложения. LEGO Education например е цялостна образователна система, която се основава на методите „учене чрез игра“ и „учене чрез преживяване“.

Днес над 160 училища и детски градини у нас използват комплектите на LEGO Education. Особено впечатляващи са заниманията по роботика и други дисциплини в СУ „Иван Вазов“, Вършец, ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, гр. Бургас, СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, ДГ 10 „Чебурашка“, гр. София, ДГ „Пролет“, с. Цонево, ДГ 6 „Слънце“, гр. Монтана и много други. Те създават уникални модели като например робот за разделно събиране на отпадъци, самопаркираща се кола, ски слалом, щафетно състезание, въртележка, увеселителен парк, влакова линия.

„Тези комплекти са създадени по специална система за развитие на умения и знания при децата, като всеки от тях е изработен за конкретна възрастова група. Те развиват както фината моторика, така и знанията по значими теми, социално-емоционалните умения и дори такива в областта на програмирането и роботиката. Комплектите съдържат и специални сензори, мотори и други елементи, позволяващи на децата да изследват физическите закони и взаимодействия и да прилагат инженерно мислене.“ – посочва Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение – компанията, която е официален партньор на LEGO Education в България.

Първи стъпки в STEM/STEAM дисциплините

Чрез LEGO Education системата учениците могат да направят своите първи стъпки в STEM/STEAM дисциплините, като се запознават с основите на програмирането, изграждат ключови умения за 21 век. Системата залага на социално–емоционалното учене, което е изключително важно в един все по-взаимосвързан и динамичен свят, в който е налице необходимост от постоянна промяна и развитие на уменията, както и от въвеждането на модел на учене, продължаващо през целия живот. Стимулира се интереса на децата и младежите към науката, технологиите, инженерството, езиковите дисциплини и математиката, като същевременно изграждат у децата увереност, стимулират любопитството, разпалват страстта към ученето, подобряват езиковата култура и грамотност.

LEGO Education

Те могат да се прилагат успешно в учебните занятия от предучилищно до висше образование и са базирани на LEGO Education системата за учене чрез игра с подходящи за учебната програма материали и електронни ресурси. Център за творческо обучение работи с всички училища, въвеждащи системата, както по дистрибуцията на самите комплекти, така и по превеждане и адаптиране на уроци, които могат да се провеждат с тях. Извършват се и обучения за квалифициране на учителите. Училищата, които въвеждат в своето обучение тези комплекти, получават от Център за творческо обучение достъп до разнообразни STEM/STEAM решения и ресурси.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Ивелина Георгиева

No matter how far you run, you can never truly escape, everything catches up to you at the end and when it does, it usually kicks your ass.