сериал по "Властелинът на Пръстените"

Amazon взима правата за сериал по „Властелинът на Пръстените“

Съвсем наскоро писахме как се очаква скорошната договорка за създаване на сериал по „Властелинът на Пръстените“. Организацията, която държи правата над книгите и всичко друго, свързано с творчеството на Толкин, проактивно предложи идеята за сериал на големите стрийминг платформи – Amazon, Netfix и HBO.

От тях, HBO се отдръпнаха веднага, тъй като вече имат богато портфолио от хитови сериали („Westworld“ и „Игра на Тронове„), всеки епизод на които струва милиони долари за създаване. В състезанието останаха  Netflix и Amazon, като Amazon определено изявавеше по-голямо желание да подпише заветния договор. Самият Джеф Безос, изпълнителен директор и най-богатият човек на света, взе участие в преговорите.

И явно това е дало ефект, тъй като днес Amazon обявиха, че са подписали договора и правата са вече при тях. Различни източници посочват сума между $200 и $250 милиона долара, като по-вероятно е по-високата цифра да е истинската.

Мнения и отзиви от сделката

Ето какво сподели Шарън Тал Игуадо, която e един от хората начело на Amazon Studios:

„Властелинът на Пръстените“ е културен феномен, прескачащ поколения и завладяващ въображението, както чрез книгите, така и чрез големия екран. За нас е чест да работим с Tolkien Estate and Trust, HarperCollins и New Line по този проект и сме много развълнувани да поведем феновете на „Властелинът на Пръстените“ на ново епично пътешествие из Средната Земя.

Самият Безос също не пропусна да се похвали в Twitter след успешните преговори:

Какъв ще бъде фокусът на сериала

Самият сериал няма да се фокусира върху историята от трилогията за „Властелина“ или „Хобитът“, които Питър Джаксън вече ни разказа в цели 6 филма. Той ще обърне внимание на събития, случили се преди хобитите да заемат централно място в съдбата на Средната Земя.

Това ще даде доста по-голяма творческа свобода на Amazon в създаването на сериала, тъй като ще могат да създават изцяло свои герои, които да допълнят изключителния свят, който Толкин е създал преди години. Факт, който може да е както обнадеждаващ, така и притеснителен.

Повечето образи, създадени от Толкин, често са „плоски“, без особена дълбочина, която е отделена само за основните участници в книгите. Останалите следват типичната за повечето от старите фентъзи книги полярност – или са добри, или са лоши.

Модерни екранизации като „Игра на Тронове“ показаха, че зрителите искат да видят гледната точка и на „лошите“, да разберат какво ги кара да са „лоши“. А нищо не залепя повече хора към екраните от един харизматичен и добре изграден злодей – факт, за който нолановият „The Dark Knight“ е силно доказателство.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Виктор Янков

Виктор Янков е изестен като Lopi и пише неща в интернедите вече повече от 10 години. Подвизава се като маркетинг/копирайтер в Ancient Media, а когато не работи кара колело / сноуборд, гейми и гледа сериали и кино.