Jeff Bezos се оттегля, ето кой е новият директор на Amazon Заглавно изображение

Jeff Bezos се оттегля, ето кой е новият директор на Amazon

Главният изпълнителен директор на Amazon – Jeff Bezos ще напусне поста си и ще заеме нова позиция в компанията като председател на борда на Amazon. Това ще се случи през третото тримесечие на 2021 г. Новият директор на Amazon ще бъде Andy Jassy, който понастоящем е главен изпълнителен директор на Amazon Web Services (AWS).

„Да бъдеш главен изпълнителен директор на Amazon е дълбока отговорност и води до множество лишения. Подобна отговорност не позволява да обърнете внимание на нещо друго “,

коментира Bezos в имейл, в който обявява промяната.

„Като председател на Exec ще продължа да се занимавам с важни инициативи на Amazon. Също така обаче, ще имам време и енергия да се съсредоточа върху фонда „Day 1“, фонда „Bezos Earth“, „Blue Origin“, „The Washington Post“ и другите ми страсти.“

Bezos е главен изпълнителен директор на Amazon от 1994, когато основава компанията. Постепенно гигантът за електронна търговия от онлайн книжарница се превръща в една от най-доминиращите технологични компании в света.

Под ръководството на Bezos, Amazon започва да управлява търговията в интернет. Amazon Web Services се превръща в гръбнак на съвременната мрежа. Bezos изгражда абонаментна империя около своите услуги Amazon Prime, пуска популярни технологични продукти като Echo и Kindle. Стартирана е Alexa, заради която все по-малко родители започнаха да кръщават децата си с това име. Amazon започва дори да се занимава с физическа търговия на дребно, чрез хранителни магазини и чрез придобиване на Whole Foods.

Bezos успява да натрупа състояние като ръководител на компанията. Богатството му преди няколко седмици се оценяваше на близо 180 милиарда долара. Това го прави най-богатия човек на Земята.

Новата длъжност на Bezos ще го отдалечи от ежедневния бизнес на ръководството на компанията за близо 1,7 трилиона долара. Той ще фокусира „енергията и вниманието си върху нови продукти и ранни инициативи.” Тези проекти ще включват създадения от Bezos фонд на стойност $10 млрд „Bezos Earth Fund“ и неговата авиокосмическа фирма Blue Origins, която наскоро възобнови тестовите полети.

Кой е новият директор на Amazon

Jassy е добре познат в компанията, тъй като се присъединява към нея през далечната 1997 г. Той ръководи екипа на Amazon Web Services от основаването му през 2003 г. и е назначен за главен изпълнителен директор на AWS през 2016 г. Изборът на Jassy, който от самото начало ръководи облачната услуга на Amazon бизнес, е показателен за приоритетите на Amazon като компания.

Облачният бизнес на Amazon е огромна част от компанията и от интернет въобще. Прекъсванията на AWS могат да свалят цели части от интернет в продължение на часове. Изборът на Jassy е и паралел с други главни изпълнителни директори, като Satya Nadella на Microsoft. Nadella също бе важна част от бизнеса с облаци и сървъри на компанията, преди да поеме ръководството на Microsoft през 2014 г.

Bezos няма да поеме новата си роля до септември 2021 г. Jassy ще има доста време за размисли как да обърне времето, когато през 2018 г. Alibaba изпревари Amazon в надпреварата за електронната търговия.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg