планетата-земя

Хокинг даде 600 г. живот на хората на Земята

До 2600 г. хората трябва да напуснат Земята, която ще се превърне в „огнена топка“

Стивън Хокинг направи поредната си реалистично мрачна прогноза за бъдещето на планетата и човешката раса. В обръщение на технологична конференция в Пекин Хокинг прогнозира, че до 2600-ата година светът ни може буквално да се самоунищожи заради експоненциалния растеж на населението и климатичните промени. Стига дотогава да не са се намесили машините, каквото е другото му, споделено тези дни, опасение: Изкуственият интелект може да унищожи човечеството.

Планетарно самоубийство

Теорията за гибелта на Земята, споделена от Хокинг в Пекин, не е негова нова идея. Но този път той скъси хоризонта от над 1000 години до под 600 г. За този период Земята ще се пренасели, а климатичните промени допълнително ще съдействат за унищожаването ни. Професорът припомни, че земното население се удвоява на всеки 40 години, а енергийните ресурси се изчерпват.

„През 2600 г. хората на Земята ще са като копърки в консерва. А консумираното електричество ще нажежи планетата до червено. Не е възможно в такава ситуация да има живот“, заяви Хокинг, докато екранът зад него изобразяваше огнена топка с размерите на планета.

Да вземем пример от „Стар Трек“

За да се спаси, човечеството трябва да вземе пример от сериала „Стар Трек“ и да отиде там, където никой човек не е ходил, отбеляза Стивън Хокинг. Той настоя светът и науката да обърнат по-сериозно поглед към възможностите, които ни предлагат звездите. Според него намеренията за стъпване на Марс трябва да бъдат форсирани и да се инвестира повече в останалите програми за изследване на близкия Космос, включително и в опитите за контакт с извънземни форми на живот.

Той наблегна на развитието на инициативата Breakthrough, включваща разработката на наносонди. Такава сонда може да стигне до Марс за по-малко от час и да съдейства значително за изследването на Червената планета. Друг амбициозен план от инициативата е проектът Breakthrough Starshot. Той е фокусиран върху изпращането на наносонда до най-близката до Земята звездна система – Алфа Кентавър в съзвездието Кентавър. Тройната звезда Алфа А, Алфа В и Алфа С (известна още като Проксима Кентавър) е „заподозряна“ в наличие на екзопланети, потенциално годни за живот, макар още да няма доказателства за това. Инициативата се движи от Хокинг и технологичния инвеститор Юри Милнер.

И докато „връзката с Космоса“ все още изглежда като работа на големите умове, съвместно с големите пари, Хокинг не е на същото мнение. Преди месец неговата докторска дисертация „Свойства на разширяващите се вселени“ беше публикувана за свободно сваляне на сайта на Кеймбриджския университет. Документът предизвика световен интерес и вече има няколко стотици хиляди сваляния, които в първите дни сринаха сървърите на университета. Завършваме този материал с тогавашното му изявление:

„Отваряйки достъпа, се надявам да вдъхновя хората по целия свят да погледнат към звездите, вместо да не виждат по-далеч от върховете на обувките си. Да си зададат въпроси за мястото ни във Вселената и да се опитат да проумеят Космоса“

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Филипа Радионова