Работници Заглавно изображение

Съдят Amazon заради пропуснати обедни почивки и други нарушения

Бившата служителка в склада на Amazon във Вакавил в Калифорния, Ловения Скот, твърди, че компанията не е планирала необходимите 30-минутни почивки за хранене за работниците. По време на тези почивки, работниците са задължени да наблюдават своите уоки-токита. Целта е да се отзоват в случай на проблеми. Това задължение понякога намалява времето за почивка, заради което Скот и адвокатът ѝ съдят Amazon. Отначало делото срещу технологичния гигант е заведено пред Висшия съд на окръг Сан Франциско, но в петък то е изпратено в Окръжния съд на Калифорния.

Скот твърди, че организацията на почивките за хранене във Вакавил е порочна, тъй като множество работници почиват едновременно. На местата за чекиране преди и след почивка се образуват дълги опашки. Така, докато чакат за чекиране, почивките за работниците в края на опашките се съкращават. Друго оплакване е, че работната организация принуждава някои служители да пропускат кратките 10-минутни почивки, за да приключат задачите си навреме.

В иска, с който съдят Amazon, се твърди още, че работниците не са били обезщетени за това, че използват личните си мобилни телефони за изпълнение на работни задачи. Служителката твърди също така, че от Amazon не са изплатили своевременно последните ѝ работни възнаграждения. Скот е работила в склада във Вакавил от октомври 2016 г. до януари 2019 г.

Комисията по труда глоби Amazon

В началото на март тази година, Калифорнийската комисия по труда глоби по друг случай Amazon с 6,4 милиона долара за кражба на заплати и от независим изпълнител, с когото компанията е работила. Разследването на държавния орган установи, че подизпълнителят на Amazon Green Messengers е плащал на шофьори за 10-часови работни смени. Натоварването им обаче ги е принуждавало да пропускат паузите за хранене и почивка.

Работнически синдикат в Amazon

В близките няколко дни Amazon участваха в разгорещени дискусии с американските сенатори в Twitter чрез своя акаунт @AmazonNews. Повод за споровете са твърдения, че някои от шофьорите са толкова претоварени, че е трябвало да се облекчават в бутилки, защото не са имали време да спират за тоалетна. Многобройни журналистически разследвания подкрепят това твърдение.

В понеделник бе крайният срок за работниците в завода на Amazon в Бесемер, Алабама да гласуват дали да сформират първия по рода си синдикален съюз на Amazon в САЩ.

Припомняме, че миналия месец стана ясно, че Jeff Bezos се оттегля от лидерския си пост в Amazon. Новият директор Andy Jassy определено ще седне на горещ стол.

Ако желаете да коментираме темата, заповядайте в нашата Facebook група „Технологичното общество на България„.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Атанас Георгиев

Обичам да следя новостите в областта на биологията, Космоса и технологиите. Това ми дава възможност да ги споделя с Вас, читателите на Technology.bg