Роботът "Кюри" работи с гласово разпознаване
Роботът "Кюри", сн.: heykuri.com

Гласовият интерфейс завладява пазара

Технологията за гласово разпознаване Alexa на Amazon се разпространява със завидни темпове. Миналата година тя стана сензация на Световното технологично изложение CES (Consumer Electronics Show) в Лас Вегас, а тази година вече я виждаме буквално навсякъде.

Тя помага на потребителите да контролират смарт устройствата в дома си чрез гласови команди. За целта се интегрира в роботи – домашни асистенти.

Разпознаването на речта и изчислението на характеристиките на гласа се намират в преломен момент. Това заяви главният икономист на Асоциацията на технологичните потребители (CTA) Shawn DuBravac по време на CES 2017 в Лас Вегас, САЩ.

Според него показателят за ефективност на системата, който се изчислява като процент грешки в думата (WER), е на най-доброто си ниво досега. Към днешна дата той отчита 5% грешки. За сравнение – до 2013 г. показателят е около 23%, а в средата на 90-те години на миналия век е достигал почти 100%.

„През последните 30 месеца сме свидетели на по-голям напредък в тази технология, отколкото за последните 30 години“, заяви още DuBravac. На практика системата за гласово изчисление измества графичния потребителски интерфейс, с който сме свикнали.

Близо 5 милиона цифрови помощници с гласово активиране са продадени до момента, отчитат от CTA и предвиждат двойно повече продажби през настоящата 2017 година.

Идва ерата на „технологиите без лице“

Съществуват и други фактори, които заедно с усъвършенстваното разпознаване на речта „започват нова ера на технологиите без лице“, смята известният икономист от CTA.

Графичният потребителски интерфейс започна постепенно да изчезва около 2010 година с навлизането на носими и други нетрадиционни изчислителни приложения. Очаква се тази тенденция да се засили с разпространението на умни роботи като „Кюри“ на Mayfield Robots и помощника в почистването POWERbot VR7000, създаден от Samsung. Тези две устройства бяха официално представени преди дни на CES 2017. Наред с множеството си функции, отговарят и на гласови команди.

„Кюри“ ще бъде пуснат най-напред на пазара в САЩ, като ще се продава за 700 долара. Цената е висока, но се очаква да поеме надолу, след като графичният потребителски интерфейс бъде напълно изместен от по-съвременните приложения. Това ще повлияе благоприятно и върху цената на батериите за домашни помощници от този тип.

От CTA смятат, че благодарение на функцията за гласово разпознаване продажбата на домашни роботи ще нарасне от приблизително 2,9 млн. за 2016-а година на 5 млн. робота до 2020-а. Разбира се, функцията ще става все по-полезна и непрестанно ще се обогатява с напредването на технологиите. Тя навлиза също в сферата на финансовите услуги, в системите за сигурност на домовете и други области, за да облекчи максимално ежедневието ни.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Станимира Колева

Автор и редактор на свободна практика с разностранни интереси, които, изненадващо, често се пресичат. Филолог по образование, творец по призвание, създател на онлайн медията "Царевец вести" /царевец.com/.