Intel и AMD Windows 10

Новите Intel и AMD процесори ще бъдат съвместими само с Windows 10

Последните процесори на Intel и AMD няма да работят върху Windows 7 и 8

Intel и AMD представиха своите нови процесори през последния месец от тази година. Intel обяви и пусна на пазара сериите Kaby Lake и Apollo Lake, преминавайки напред със своите генерации. AMD пък от своя страна демонстрира новото поколение процесори ZEN и предстоящата си платформа Summit Ridge по-рано през този месец. Подобни новини по принцип са придружени от подробен набор от нови функции и възможности за новата платформа. Тук си струва да припомним една особеност на тези генерации процесори: продуктите на нито една от компаниите няма да работи под Windows 7 и 8.

И преди е ставало дума, че генерациите Kaby Lake, Apollo Lake, Bristol Ridge и Summit Ridge (Zen) ще са съвместими единствено с Windows 10. Microsoft още в самото начало направи всичко възможно, за да отдалечи поддръжката на новите устройства от по-старите версии на операционната система. По-късно обаче технологичният гигант омекна и отложи изрязването на съвместимостта на двете версии с нови устройства до 2020 година.

Подобен преход се е случвал и преди. Всеки хардуер обикновено стига до момент, в който спира да функционира с по-стари версии на Windows. Разликата е, че сега това се случва много по-бързо. Точно както XP, и Седмицата се оказа с доста дълъг живот. Тя все още бе изключително популярна, месеци след дебюта на последната версия. Изваждането на Windows 7 от поддръжка, осем години след пускането й на пазара, може и да има смисъл. Windows 8.1 пък от друга страна е на по-малко от 3 години.

Защо тогава компанията лишава от бъдеще двете операционни системи?

Заради желанието си да оптимизира поддръжката си и да подтикне повече потребители да преминат към Windows 10. Пазарът на самостоятелно построените компютри винаги е бил по-малък, в сравнение с общия пазар на настолни машини. Промените неминуемо ще се отразят на потребителите, които купуват по-стари копия на Windows.

Какви са последиците от използването на неподдържан хардуер под версии 7 и 8?

Отговорът засега не е особено ясен. Бихме споделили единствено своите догадки. Инсталирането на тези операционни системи върху по-нов хардуер ще бъде възможно. Някои функции обаче няма да работят. По-лесно ще се борави с продуктите на AMD, тъй като драйвърите за видео карти обикновено са един от основните компоненти, които имат проблем с излизането от употреба заради нови версии на операционните системи. AMD ще продължи да предоставя отделни графични драйвъри за Windows 7 и 8. За хакерите работата под тези версии ще бъде сравнително лесна. Нужни са леки корекции на INF файловете, както и някои допълнителни програми, и новият хардуер ще продължи да функционира по-дълго.

С времето нови функции често се надграждат върху старите. Поради тази причина поддръжката едновременно и на новите, и на старите  се очаква както от софтуера, така и от хардуера. Има значителна разлика между въпросите „Мога ли да стартирам операционната система?“ и „Бих ли желал да я използвам в ежедневните си дейности?“. Опитите да се инсталира Windows XP на по-новата генерация Haswell (която не поддържа това), е нагледен пример за това какви проблеми могат да възникнат. Потребителите се сблъскват с неща като задължителното ползване на по-стария MBR формат вместо GPT в хард дисковете си. Други известни проблеми е интеграцията на по-новите протоколи като AHCI в операционни системи като Windows XP. Неудобствата не спират с това. Много потребители се отказват от вградените си WiFi карти, USB3.0 функционалност, както и от поддръжката на видео компоненти като HDMI входовете.

В един момент става ясно, че интегрирането на по-стара операционна система към по-нов хардуер е безсмислено. Новите части или не работят пълноценно върху нея, или не работят въобще. В един момент става по-лесно да се построи стара машина от втора ръка части за по-старите операционни системи. С новите поколения от Intel и AMD това изглежда ще стане по-бързо от всякога. Това неминуемо би довело до недоволството както на други компании, така и на крайните потребители. Майкрософт може и да се опитва да притиска AMD и Intel да прекратят поддръжката към по-старите операционни системи, но като че ли компанията скоро няма да спечели тази битка за налагане на стратегията си.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.