земетресения

Интернет може да се окаже най-мощната система за откриване на земетресения

Интернет не е Вашият смартфон. Не е Instagram, YouTube или Netflix. Интернет всъщност е огромна мрежа от стотици подводни кабели за данни, пресичащи океаните с около 885 000 километра. Това е мястото, откъдето идва Facebook. Но тези скрити канали са не само за предаване на данни – тази огромна мрежа от инфраструктури може да ни даде и начини за прогнозиране и откриване на земетресения. Това сочи ново проучване, публикувано в списание Nature Communications.

Нови познания

В новото изследване, водено от вулканолога Филипе Жусет от Германския изследователски център за геологически науки (GFZ), учените изпратили импулси от лазерна светлина през 15-километров участък от традиционния кабел от оптични влакна в Исландия, който те използват като помощник за измерване на сеизмичната активност.

„Нашите измервания разкриха структурни особености в подземния свят с безпрецедентна разделителна способност и дадоха сигнали, които се равняват на данни на всеки четири метра“, казва Жусет. – Това означава по-голяма плътност от всяка друга сеизмологична мрежа в света.“

Концепцията за това не е нова сама по себе си. В продължение на години изследователите търсят начини да се възползват от интернет като начин за наблюдение на сеизмичната активност. Едно проучване от миналия месец показва, че кабелите с оптични влакна могат да открият земетресения на до 18 500 километра (11 500 мили).

Но водещият автор на изследването казва, че проектът на неговия екип е първият в света с подобни измервания за сеизмологични цели и на толкова голямо разстояние.

„Нашите опити, използващи оптични кабели, изобразяват земята много по-точно от когато и да било преди,“ обясни той пред DW. По думите му, на практика тази техника е като инсталирането на индивидуален сеизмометър на всеки четири метра. Това позволява още по-голяма прецизност.

Като се има предвид колко скъпо е текущото оборудване за сеизмичен мониторинг, изследователите смятат, че техниката може да ни даде евтин метод за наблюдение на земетресенията, за които понастоящем не сме наясно. Така например, миналия месец учените съобщиха, че земетресенията в Антарктика всъщност са по-често срещано явление, отколкото сме мислили. Причината за това незнание? Просто липса на данни.

Бъдещето

Сега знаем това по-добре, а оптичните кабели могат да ни помогнат да разширим по-нататъшното осъзнаване на земетресението като процес. А защо не и да предефинираме нашите разбирания за това, което характеризира сеизмичната дейност?

Учените могат да тестват нови подходи и неконвенционални обработки на данни. Те биха могли да дадат по-точни резултати в сравнение с класическите методи„, пише в доклада.

Революцията в технологиите за откриване на сеизмични процеси е в ход, улавяйки безпрецедентни наблюдения на земетресения и тяхното въздействие„, обяснява геофизикът Елизабет Кохран в коментар на новото изследване. – „Тези сензорни иновации предоставят наблюдения в реално време, които биха могли да подобрят реакцията ни при аварийни ситуации. Те ще ускорят разбирането ни за физиката на земетресението“, казва още тя.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.