Владимир Тенев

Владимир Тенев се нареди сред най-влиятелните млади хора според Fortune

За наша радост, в световните медии излизат и имената на българи, които не са източили Spotify. Тази седмица вниманието е насочено към българския предприемач Владимир Тенев, който влезе в списъка на „40 под 40“ на списание Fortune.

Ежегодната класация включва най-влиятелните млади хора в света на бизнеса, технологиите, политиката или изкуствата. Тази година първото място заема Кевин Систром. 34-годишният предприемач е съосновател и главен изпълнителен директор на мрежата за споделяне на снимки и видео Instagram.

Второто място е присъдено на Марк Зукърбърг, основател на Facebook. Макар че през последните месеци авторитетът на социалната медия се срина покрай скандала с изтичането на лични данни на милиони потребители, това не е изненада. 34-годишният бизнесмен все още има своето глобално влияние и това вероятно няма да се промени толкова лесно.

Надолу в листата можем да видим и още интересни имена, най-популярните сред които са актьорът Доналд Глоувър и певицата Риана.

Българската следа

Най-силно впечатление обаче прави наличието на българско име в списъка. Става дума за 31-годишния предприемач Владимир Тенев, който поделя 24-тото място с колегата си Баджу Бат, 33-годишен.

Двамата са основатели на компанията Robinhood Markets Inc. за финансови услуги със седалище в Менло Парк, Калифорния. Тя предлага мобилното приложение за смартфони Robinhood, което позволява на инвеститорите да търгуват на капиталовите пазари в САЩ, без да плащат такси и комисионни на всяка трансакция. Дружеството печели пари от лихви по паричните салда на клиентите.

Тенев и Бат се запознават в Станфорд и стартират компанията през 2013 г. Пет години по-късно фирмата е оценена на стойност в размер на 5,6 милиарда долара. Тази година те добавиха биткойн и други криптовалути към търговския микс и се надяват да изградят Robinhood като една многоцветна цифрова банка.

Четете Technology.bg, за да научавате всеки ден най-новото и най-интересното от света на информационните технологии!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.