Българин източи над 1 млн. лева от музикалната платформа Spotify

Родният гений отново на ход – българин източи над 1 млн. лева от музикалната платформа Spotify

Българин източи над 1 млн. лева от музикалната платформа Spotify и ни припомни, че имаме все по-малко причини да не се гордеем, че сме българи, особено след като така успешно се прочуваме в световните медии – и то със завидна изобретателност. Информацията за това дойде от сайта Music Business Worldwide. Изданието разказва, че нашенецът извършил солидната измама, без да наруши нито един закон.

През 2017 г. собственик на голяма музикална компания забелязал, че две конкретни плейлисти усърдно си пробиват път през класациите на стрийминг услугата и намерил това за особено подозрително. Става дума за Soulful Music и Music From The Heart, които вече не могат да бъдат намерени. И в двете се съдържа т. нар. ISRC – International Standart Recording Code – уникален код, който носи информация за записа на песента. Именно чрез него управата на Spotify стигнала до заключението, че тук им пръст българският гений.

Подозрителното в случая е било, че Soulful Music, например, имала много песни, всички от които били записани от непознати артисти, а в същото време последователите й са били доста малко. Освен това голяма част от включените песни били с продължителност малко над 30 секунди, каквото е минималното изискване на платформата. След тези секунди, системата се задейства и регистрира съответното отчисление – средно по 0,004 щатски долара.

Всеки месец плейлистата имала по около 1200 слушатели. По предварителни данни, българин или група българи направили около 1200 акаунта само за тези плейлисти. Чрез всички тези „слушания“ те успели да си заработят една доста приятна сума пари. Смята се, че тази система е работила поне четири месеца.

Иначе от Spotify излязоха с неособено интересно изявление по темата. То гласи: „Ние приемаме манипулирането на стрийминг активността на нашата услуга изключително сериозно. Разполагаме с множество мерки за  наблюдение на потреблението и справяне с такава дейност. Продължаваме да инвестираме сериозно в усъвършенстването на тези процеси“.

Верни на традициите

Мистериозният българин влиза в същия списък, в който вече са известният като Спас от Кочериново, мъж, измамил хиляди хора с продажба на самолетни билети онлайн, както и бизнесдамата Ружа Игнатова, обвинена в пране на пари чрез виртуалната валута OneCoin.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.