Начало / apple / Външна видеокарта GTX 1080 Ti подобрява графичната мощ на MacBook Pro до четири пъти
Заглавна картинка на статията "Външна видеокарта GTX 1080 Ti подобрява мощността на MacBook Pro до четири пъти"

Външна видеокарта GTX 1080 Ti подобрява графичната мощ на MacBook Pro до четири пъти

В момента пазарът за външни графични карти е, меко казано, хаотичен. Този сегмент от хардуерния свят е пълен с хакове, проблеми със съвместимостта, лоши стандарти и изкуствени ограничения от страна на компании като Apple. Компанията eGPU.io хвърля значителни усилия в работата си да подобри този пазар и да „вразуми“ малко цялата индустрия. Те успяха да постигнат страхотни резултати с външна видеокарта GTX 1080 Ti на 15 инчов MacBook Pro от 2016 г.

Външна видеокарта на лаптоп?

Кой би си помислил, че е удачно да товарим преносими компютри с допълнителни външни карти. Е, всичко зависи за какво ползваме машините си. Доста професионалисти ползват допълнителен хардуер, за да подобрят работата си на преносимите си компютри. Досега подобна употреба включваше значителен брой препятствия и проблеми. Ентусиастите от eGPU.io успяват да подобрят работата между лаптоп и външна видеокарта. Това се случва благодарение на най-новите драйвери на nVidia за Mac машини. С тях macOS може да работи с Pascal 10XX генерация графични карти. Естествено, няма как да сложим GTX 1080 Ti карта в модерен Mac освен ако не си построим hackintosh (модифицирано PC с Apple операционна система). Използването на външна видеокарта е най-близкото решение до това, да се доближите до пълната мощност на подобна графична карта на своя Mac компютър.

Снимка на външна видеокарта GTX 1080 Ti

По време на тестове с кутии за карти като AkiTio Node и Mantiz Venus, ентусиастите от eGPU.io откриха, че GTX 1080 Ti увеличава резултатите между два и четири пъти в сравнение на вградения Radeon Pro 460 графичен чип. Самите резултати бяха дори по-добри при използването на външен екран, вместо сигналът да се връща обратно в MacBook компютъра.

Тук може да видите тест на външната видеокарта с MacBook Pro 2016:

Как се случва магията?

Последният 15 инчов MacBook Pro от Apple има преимущество над много други лаптопи със своя Thunderbolt 3 порт. Той е свързан директно към процесора, вместо да минава през контролера (PCH), който по принцип се грижи за всички останали периферии като мрежови устройства, външни дискове, USB и други.

Всъщност драйверите на nVidia не помагат много на самото представяне. Благодарение на тях беше тествана и GTX 980 Ti, предната генерация. GTX 1080 Ti не показа завидно по-високи резултати в сравнение с по-старото си братче.

Снимка на Macbook Pro 2016

Използването на външна видеокарта е скъп начин да подобрите работата си на лаптоп. Качествена външна кутия ще ви струва около 500 щатски долара. Самата карта би ви ощетила с още 700, ако преследвате класа на GTX 1080 Ti. Поддръжката на външни графични карти при Mac устройствата се подобрява. Все пак тя все още е в началото си и все още не е на принципа plug-and-play (известен у нас като ръг-и-тръг). Засега може би е по-добро решение да вършите подобна работа на своята настолна Windows машина. Друг начин е да опитате късмета си с hackintosh. Все пак, ако наистина се целите в MacBook Pro и тежка работа с него, времето на външните карти (eGPU – „е“ като external, от англ. външен) чука на вратата ни.

Пълната информация може да видите в блога на eGPU тук.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.