Начало / Технологии / Разработва се нова система за охлаждане с водни капки
Water Droplet Охлаждане

Разработва се нова система за охлаждане с водни капки

Учени от Duke University разработват нова система за охлаждане, която по естествен начин отблъсква водата. Системата е вдъхновена от суперхидрофобните крила на цикадните насекоми. Тази технология има потенциала да бъде по-ефективна и по-гъвкава в сравнение със сегашните охладителни системи.

Освен за компютърните чипове, тя би могла да се използва и в други технологични сфери като например за смартфони или дори електрически автомобили. По думите на ръководителя на екипа Чуан-Хуа Чен: „По-добрата ни охладителна система ще доведе до по-бързи компютри и по-издръжливи електронни компоненти“.

Какво представлява новата технология за охлаждане?

Идеята на новата система се базира на малкото количество енергия, което водните капки отделят при своето сливане. По този начин площта на капката се намалява и е необходима по-малко енергия, за да бъдат те отблъснати. Така, ако основният материал е достатъчно хидрофобен, се освобождава енергия, която кара капките буквално да отскачат от неговата повърхност.

С тази технология една подобна на гъба субстанция, напоена с влага, ще бъде поставена под електрониката. При нужда влагата ще се изпарява в близост до нагорещеното място, като след това ще се събира върху хидрофобната повърхност, намираща се под самата гъба. Там тя ще се кондензира и посредством пасивно охлаждащи структури, вградени в самия материал, където топлината ще се разсейва.

В резултат на това водата се натрупвa, капките се сливат отново и хидрофобното покритие ги кара да отскочат обратно върху гъбата, като процесът се повтаря отново и отново.

Едно доста голямо предимство ще бъде, че тази охладителна система ще може да функционира във всякакво положение, понеже не се влияе от гравитацията.

Изследователите признават, че все още предстои доста работа, преди да можем да използваме технологията. Сериозна пречка в процеса е намирането на подходящи материали за дългосрочно ползване.

Самото изследване е публикувано в списание „Applied Physics Letters“. Ето и едно кратко видео от Duke University относно новата технология:

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Мирослав Даскалов

Почти завършил юрист с нестихващо вдъхновение и отдаденост за най-тежките музикални жанрове, любител музикант (и покрай това - басист :D ), който обича да запълва и малкото си свободно време с нови хобита.