Начало / Новини / NVIDIA GTX 1080 Ti е тук
Заглавна картинка на статията "NVIDIA GTX 1080 Ti е тук"

NVIDIA GTX 1080 Ti е тук

По традиция NVIDIA обявиха подробности за своята нова графична карта GTX 1080 Ti. Ако сте се интересували поне малко какво се случва на този пазар, със сигурност сте видяли изтеклата информация на сайта на производителя миналата седмица. GTX 1080 Ti е подобрението в генерацията Pascal за тази година. То ще стъпи на пазара идните дни и ще представи най-мощният графичен чип от NVIDIA GP102 за пръв път в потребителска графична карта.

Поредната Ti серия от NVIDIA?

Макар, че Ti сериите не са новост за компанията, няма две еднакви генерации, предлагащи сходни неща. NVIDIA използва това наименование от сериите GTX 700 през 2013-а година. Генерацията Pascal определя сериите Titan и Ti като продукти за два отделни сегмента потребители. Pascal е ориентиран по-скоро към професионалистите, докато Ti се цели в ентусиастите, търсещи продуктивността на Titan на по-достъпна цена.

При този ъпдейт ще видим около 35% подобрение в производителността в Ti версията. От компанията твърдят, че това е добър и смислен ъпгрейд за потребителите на GTX 980 Ti и тези, които не са сметнали GTX 1080 за подходяща инвестиция.

За тези, които се интересуват от цифри и сравнения, представяме ви таблица, описваща разликите между четирите най-добри карти на компанията:

Таблица за сравнение на NVIDIA GTX 1080 Ti с останалите графични карти

Какво ново да очакваме от GTX 1080 Ti?

Макар все още да нямаме базова скорост на графичния чип, boost скоростта е 1582 MHz – с около 50 MHz по-високо от GTX Titan X (Pascal). Също така скоростта на паметта в Ti версията е подобрена с 10% до 11Gb/s. Всичко това, комбинирано с 352-битовата памет ни дава скорост от 484GB/s. Като чиста производителност, Ti версията ни предлага над 11.3 TFLOPS, което е 28% над сегашната GTX 1080. Макар, че реалното представяне на картата ще зависи от тези и много други фактори, предполагаме, че ще видим съизмеримо представяне с Titan X (Pascal) на доста по-достъпна цена.

От гледна точка на паметта, GTX 1080 Ti съдържа в себе си 11GB GDDR5X, което е с 1GB по-малко от Titan серията. Благодарение на партньорството си с Micron, NVIDIA се възползва от по-бързата памет в новата си карта и предлага значимо по-добро представяне. От известно време платките и графичните процесори в картите на NVIDIA биват дърпани назад от по-бавните скорости на паметта. За това с радост виждаме, че последната част от пъзела е вече тук и можем изцяло да видим подобрение в производителността.

Консумацията на картата стъпва на стряскащите на пръв поглед 250W. За по-запознатите обаче, това не е нищо изненадващо. Компанията залага на тази концепция от известно време за Titan и Ti сериите си. GTX 1080 Ti не е по-различна в това отношение.

От страна на охлаждане, виждаме малко, но значимо подобрение. DVI порта е вече в историята, оставяйки място за по-добра циркулация на въздуха. Това прави GTX 1080 Ti първата карта от GTX 580 насам с безпрепятствено охлаждане заради допълнителни портове. Като резултат NVIDIA обещават значителни подобрения, подобни на GTX 980 Ti въпреки тези по производителността и скоростите. Това би трябвало да се отрази и на нивата на шум. В крайна сметка ще видим комбинация от HDMI и Display портове – три DisplayPort 1.4 и един HDMI 2.0.

Как би изглеждало подобно чудовище?

NVIDIA плануват да повторят стратегията си от предната генерация. Те ще работят с партньори за да предложат микс от собствени карти, както и предложения от други производители. По-натам ще видим и изцяло персонализирани дизайни на картата с подобрения в спецификациите. Предстои да видим какво ще предложат производителите.

Картинка на NVIDIA GTX 1080 Ti

Какво ще ни струва това удоволствие?

Точната дата за пускане на пазара не е ясна, но би трябвало да видим картата следващата седмица. NVIDIA обявиха цена от 699 щатски долара за базовата версия. Това естествено ще варира при предложенията на другите производители в зависимост от това какво предлагат те. Това е и цената на GTX 1080, която беше намалена наскоро. Тази стратегия очевидно е добра за NVIDIA като по този начин могат да разпределят версиите между различните видове потребители.

До този момент не виждаме никаква конкуренция на пазара за висок клас графични карти. AMD не предлага конкурентен продукт на продуктите от GTX 1070 и нагоре. В такъв случай GTX 1080 Ti ще се позиционира на върха на потребителските графични карти като най-бързият продукт. AMD подчертаха, че работят усилено върху своите Vega серии, но тепърва предстои да видим какво ще предложат. А до тогава ще се наслаждаваме на това, което NVIDIA ни предоставят.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Ивайло Янев

Технологичен ентусиаст, който обожава теми като Local и Cloud Storage, IoT, компютърни конфигурации, модове, компютърни и конзолни игри и всякакви странни и полезни джаджи.