Начало / Гейминг / Vikings – Wolves of Midgard ревю и впечатления

Vikings – Wolves of Midgard ревю и впечатления

В днешно време, когато се правят копия, римейкове, HD версии и какво ли не, само и само да не се измисля нищо оригинално, последното, от което имаме нужда, е поредният Diablo клонинг. Този тип игри никнат като гъби с разнообразно качество и Vikings – Wolves of Midgard не се различава по никакъв начин.

Vikings - wolves of midgard gameplay1
Явно заради нашумелия сериал по History – Vikings, някой някъде в дебрите на Kalypso Media Digital, гейминг студиото от България, по-известно с поредицата си Tropico, е решил, че ще може да изкара някой друг лев от викингите с модерни прически.

Но да спра с предварителните ми негативни впечатления и да обърна внимание на самата игра и защо стигнах до това сравнение в началото.

Какво е Vikings – Wolves of Midgard?

Това е Action Role Playing Game с top down view ала Diablo, но дотук свършват приликите. Основната разлика е в това, че Vikings – Wolves of Midgard е Twin Stick Action игра, докато Diablo е класическо RPG, където статовете имат по-голямо значение от рефлексите.

Да започнем от самото начало – създаването на герой. В менюто играта ви дава голям набор от хипстерски прически и бради за вашия герой, също така татуировки и типове на тялото. Нищо дотук няма значение за самата игра, особено при положение, че героят ви е толкова малък, че няма никакъв шанс да забележите външния му вид по време на игра.

След като си изберете модерния вид на вашия викинг, в следващото меню избирате вашата „роля“. Тук започна да ми намирисва на развалено. Ролите се избират, като си избирате бог. Естествено Thor и Loki са два от възможните избора. Всичко е прекрасно дотук, но описанието на ролите нещо не ме вдъхновява изобщо. Избирате си дали да играете с One handed, dual wielding, dual handed, bow или staff, което общо взето определя с какво оръжие ще играете до края. Реално обаче няма никакво значение какво ще изберете и с какво оръжие ще играете, защото героите правят едно и също без значение от ролята.

Vikings - wolves of midgard меню за персонажи

Избрах си Thor, защото обичам да млатя неща с огромни чукове, и започнах играта. Тук всеки човек, който е играл игри, очаква епичното начало, но за съжаление, Vikings не предлага такова. Представя ви се една картинка с текст, която се сменя един път, и започвате играта. Всъщност цялата игра няма нито една кът сцена. За сумата от 90 лева, която току-що сте дали за тази игра, е разбираемо да очаквате най-малкото интересна история. За сметка на това играта започва с 2 изречения в началото. Добре, може по-натам да се развият нещата. Еми отново не се случва. През цялото време, което прекарах играейки, нямаше нито една анимация, различна от стандартните анимации в играта. Да речем, че като фен на епичните клипчета от Diablo и други подобни заглавия останах разочарован, но нищо, очаква ме цяла нова игра, продължавам смело напред.

vikings - wolves of midgard история в началото

Още в началото с първите крачки на вашия герой усещате, че нещо не е наред с играта. Еми да, оказва се, че е програмирана за играене изцяло с контролер и когато са правили начините за управляване на играта с мишка и клавиатура, просто са сменили няколко букви. Най-малкото, ако си смените бутона за премятане, за да избягате от някой удар от Space по подразбиране на каквото и да било – не можете да си пуснете играта.

Да, правилно прочетохте, след текста в началото трябва да натиснете Space, за да започнете, но ако промените бутона, оставате завинаги на екрана с текста. Рестартирам играта, оправям глупавата си грешка да променям контролите и продължавам. Оказва се, че не мога да купувам и продавам айтеми с левия и десния бутон на мишката. Тук се отказах да играя за няколко дена, защото това е просто недопустимо за игра от 2017 година с цена като тази.

Разбирам, че контролите на играта са оправени с ъпдейт и се пускам отново в света на викингите. След като минах няколко тотално стандартни мисии, играта ми се стори адски лесна и реших да вдигна малко трудността. Тук можете да се досетите, че отново ударих на камък. Оказа се, че героят ми е „вързан“ за трудността и когато съм я сменил, всичко, което съм направил до момента, се е изтрило. Добре, разбирам, това е решение, което някой от разработчиците е взел. Не ми харесва, но можеха поне да ме предупредят с едно съобщение, за да знам, че ще изтрия всичко постигнато.

Vikings - wolves of midgard gameplay2

 

След всичките неуспешни опити дори да започна да играя, най-накрая успях да прекарам няколко часа и да навляза по-навътре в играта. Левелнах няколко пъти, отключих няколко умения и … нищо. Като фен на ARPG игрите и изиграл множесто „клонинги“ на Diablo като Torchlight, Grim Dawn, Van Helsing, дори Victor Vran, очаквах да бъда изправен пред множество избори от умения и айтеми, но Vikings просто не ги предлага. Всеки левел ви предоставя възможността да си увеличите Damagе, Stamina и така нататък, след това на определен брой нива отключвате по едно специално умение и това е всичко.

От очакваните от мен епични битки и мелета няма и помен, максимум на екрана видях 5 – 6 моба на един път. Доста праволинейно, някак си не усетих каква ми е ролята в това RPG. Пробвах два различни бога от началото и освен че трябваше да използвам различни оръжия, героят правеше абсолютно едно и също.

Много ми се искаше Vikings – Wolves of Midgard да ми хареса. Наистина! Kalypso са ми на сърцето, като може би най-успешното българско студио за игри, и много исках новата им игра да ми хареса, но за съжаление, играта е просто един опит да се изкара някой друг лев с минимални усилия. Освен многото бъгове и проблеми, които имах, най-големият проблем за мен беше задължителната „slo mo“ сцена след почти всяко убийство. Може би, ако ги нямаше тези забавяния на времето и приближаване на камерата, щях да съм я превъртял за малкото време, което прекарах реално в игра.

Като цяло – плоска история, минимално изпълнение, RPG елементите в играта нямат никакво значение, със сигурност не заслужава сумата от 90 лева, която искат за нея създателите й. Но за сметка на това има безплатно демо, за да я тествате, преди да решите дали искате да си я купите, което винаги е добре дошло.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Румен Илиев