Начало / Гейминг / Vikings – Wolves of Midgard ревю и впечатления

Vikings – Wolves of Midgard ревю и впечатления

В днешно време, когато се правят копия, римейкове, HD версии и какво ли не, само и само да не се измисля нищо оригинално, последното, от което имаме нужда, е поредният Diablo клонинг. Този тип игри никнат като гъби с разнообразно качество и Vikings – Wolves of Midgard не се различава по никакъв начин.

Vikings - wolves of midgard gameplay1
Явно заради нашумелия сериал по History – Vikings, някой някъде в дебрите на Kalypso Media Digital, гейминг студиото от България, по-известно с поредицата си Tropico, е решил, че ще може да изкара някой друг лев от викингите с модерни прически.

Но да спра с предварителните ми негативни впечатления и да обърна внимание на самата игра и защо стигнах до това сравнение в началото.

Какво е Vikings – Wolves of Midgard?

Това е Action Role Playing Game с top down view ала Diablo, но дотук свършват приликите. Основната разлика е в това, че Vikings – Wolves of Midgard е Twin Stick Action игра, докато Diablo е класическо RPG, където статовете имат по-голямо значение от рефлексите.

Да започнем от самото начало – създаването на герой. В менюто играта ви дава голям набор от хипстерски прически и бради за вашия герой, също така татуировки и типове на тялото. Нищо дотук няма значение за самата игра, особено при положение, че героят ви е толкова малък, че няма никакъв шанс да забележите външния му вид по време на игра.

След като си изберете модерния вид на вашия викинг, в следващото меню избирате вашата „роля“. Тук започна да ми намирисва на развалено. Ролите се избират, като си избирате бог. Естествено Thor и Loki са два от възможните избора. Всичко е прекрасно дотук, но описанието на ролите нещо не ме вдъхновява изобщо. Избирате си дали да играете с One handed, dual wielding, dual handed, bow или staff, което общо взето определя с какво оръжие ще играете до края. Реално обаче няма никакво значение какво ще изберете и с какво оръжие ще играете, защото героите правят едно и също без значение от ролята.

Vikings - wolves of midgard меню за персонажи

Избрах си Thor, защото обичам да млатя неща с огромни чукове, и започнах играта. Тук всеки човек, който е играл игри, очаква епичното начало, но за съжаление, Vikings не предлага такова. Представя ви се една картинка с текст, която се сменя един път, и започвате играта. Всъщност цялата игра няма нито една кът сцена. За сумата от 90 лева, която току-що сте дали за тази игра, е разбираемо да очаквате най-малкото интересна история. За сметка на това играта започва с 2 изречения в началото. Добре, може по-натам да се развият нещата. Еми отново не се случва. През цялото време, което прекарах играейки, нямаше нито една анимация, различна от стандартните анимации в играта. Да речем, че като фен на епичните клипчета от Diablo и други подобни заглавия останах разочарован, но нищо, очаква ме цяла нова игра, продължавам смело напред.

vikings - wolves of midgard история в началото

Още в началото с първите крачки на вашия герой усещате, че нещо не е наред с играта. Еми да, оказва се, че е програмирана за играене изцяло с контролер и когато са правили начините за управляване на играта с мишка и клавиатура, просто са сменили няколко букви. Най-малкото, ако си смените бутона за премятане, за да избягате от някой удар от Space по подразбиране на каквото и да било – не можете да си пуснете играта.

Да, правилно прочетохте, след текста в началото трябва да натиснете Space, за да започнете, но ако промените бутона, оставате завинаги на екрана с текста. Рестартирам играта, оправям глупавата си грешка да променям контролите и продължавам. Оказва се, че не мога да купувам и продавам айтеми с левия и десния бутон на мишката. Тук се отказах да играя за няколко дена, защото това е просто недопустимо за игра от 2017 година с цена като тази.

Разбирам, че контролите на играта са оправени с ъпдейт и се пускам отново в света на викингите. След като минах няколко тотално стандартни мисии, играта ми се стори адски лесна и реших да вдигна малко трудността. Тук можете да се досетите, че отново ударих на камък. Оказа се, че героят ми е „вързан“ за трудността и когато съм я сменил, всичко, което съм направил до момента, се е изтрило. Добре, разбирам, това е решение, което някой от разработчиците е взел. Не ми харесва, но можеха поне да ме предупредят с едно съобщение, за да знам, че ще изтрия всичко постигнато.

Vikings - wolves of midgard gameplay2

 

След всичките неуспешни опити дори да започна да играя, най-накрая успях да прекарам няколко часа и да навляза по-навътре в играта. Левелнах няколко пъти, отключих няколко умения и … нищо. Като фен на ARPG игрите и изиграл множесто „клонинги“ на Diablo като Torchlight, Grim Dawn, Van Helsing, дори Victor Vran, очаквах да бъда изправен пред множество избори от умения и айтеми, но Vikings просто не ги предлага. Всеки левел ви предоставя възможността да си увеличите Damagе, Stamina и така нататък, след това на определен брой нива отключвате по едно специално умение и това е всичко.

От очакваните от мен епични битки и мелета няма и помен, максимум на екрана видях 5 – 6 моба на един път. Доста праволинейно, някак си не усетих каква ми е ролята в това RPG. Пробвах два различни бога от началото и освен че трябваше да използвам различни оръжия, героят правеше абсолютно едно и също.

Много ми се искаше Vikings – Wolves of Midgard да ми хареса. Наистина! Kalypso са ми на сърцето, като може би най-успешното българско студио за игри, и много исках новата им игра да ми хареса, но за съжаление, играта е просто един опит да се изкара някой друг лев с минимални усилия. Освен многото бъгове и проблеми, които имах, най-големият проблем за мен беше задължителната „slo mo“ сцена след почти всяко убийство. Може би, ако ги нямаше тези забавяния на времето и приближаване на камерата, щях да съм я превъртял за малкото време, което прекарах реално в игра.

Като цяло – плоска история, минимално изпълнение, RPG елементите в играта нямат никакво значение, със сигурност не заслужава сумата от 90 лева, която искат за нея създателите й. Но за сметка на това има безплатно демо, за да я тествате, преди да решите дали искате да си я купите, което винаги е добре дошло.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Румен Илиев

Hardcore player, hardcore lover, hardcore sleeper. Everything else eighter doesn't concern me or it doesn't exist. Add me on Steam ot play or call me for seme good lovin' or don't bother me cos I'm sleeping. http://steamcommunity.com/id/99asdf99/