yandex

Руската търсачка Yandex ще произвежда и телефони

След автономните автомобили и интелигентните гласови системи, руската търсачка Yandex ще се пробва и в пазара на телефони.

Дебютният продукт, наречен Yandex.Phone, е вече налице. Той представлява устройство, работещо с Android, свързано с масивната екосистема на компанията. Това по същество означава, че телефонът идва предварително зареден със софтуера на Yandex – включително приложенията му за GPS, музика и време.

Услуги

В центъра на всичко това седи Алис – виртуалният асистент на компанията, който сега разполага с 34 000 локализирани умения и разбира руски с „точност на човешко ниво“. Алис също може да ви помогне да намерите местни фирми и доставчици на услуги от интегрираната бизнес директория на Yandex. Една и съща база данни може да идентифицира непознати служители в бизнеса или да ви позволи да се свържете с фирма, като потърсите име или услуга.

Не е чудно, че Yandex е наречен „руския Google„. Подобно на американския си конкурент, по-голямата част от приходите идват от реклами, свързани с резултатите от търсенето. Освен това преди време компанията се впусна в територията на Google, като стартира свой собствен магазин за приложения за Android през 2012 г.

Специфики на телефона

Спецификите на първия телефон на руската търсачка обаче не са толкова забележителни. Той е снабден с 5,65-инчов Full HD екран, работи на Android 8.1 и се захранва от процесор Qualcomm Snapdragon 630.

Също така има сензор за пръстови отпечатъци на гърба и NFC технологии за безконтактни плащания. Настройката на камерата включва двойни задни 12MP и 5MP камери и 5MP предна камера.

Yandex.Phone ще струва 17,990 рубли (или около 270 долара) и ще бъде на разположение от тази седмица в магазина Yandex в централата на компанията в Москва. След това ще бъде наличен и в сайта за електронна търговия Beru на Yandex.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Катя Димитрова

Журналист със солиден за възрастта си опит. Ревностен застъпник за свободата на словото, за чието съществуване понякога се лъжем само от добро възпитание. Почитател на футуристичните и смели идеи не само в бизнес аспект, но и във всяка една човешка микровселена. Смелост и поглед напред - там е ключът! Тук съм, за да споделям с вас всичко най-важно и актуално от света на технологиите и да ви докажа, че добрите новини не са непостижима задача в бранша. А интересите ми са свързани основно с всички форми на изкуството, с пътуванията и футбола. И искам да имам котка.