Shot Caller, или „Лидер от затвора“ (2017). Попаднал на „хора“ и станал животно

Датчанинът Nikolaj Coster-Waldau прави запомняща се роля в жестокия затворнически трилър Shot Caller („Лидер от затвора“).

Героят му попада зад решетките заради нелепа, но фатална случайност. В резултат той трябва да претърпи трансформация. Преди случая е любящ баща и съпруг, “бяла якичка”, културен и интелигентен финансов агент, който си изкарва парите с акъл. В крайна сметка обаче се превъплъщава в непобедим звяр със страшни рокерски мустаци, чиято сила и коварство могат да ударят в земята и най-големите ъндърграунд босове, с които ще се сблъска.

Shot Caller

Знаем Николай Костер-Валдау от “Игра на тронове”, където играе Джейми Ланистър, и там, както и в останалите филми, изпълнява доста по-одухотворени роли от тази в Shot Caller. Тук той отново ще разкрие поразителния си интелект.

На какво се дължи ефектът Shot Caller?

За да проумеем цялата метаморфоза на героя Джейкъб Харлан (Money, Пари), трябва да внимаваме, докато гледаме. Интригата си заслужава човек да се постарае да се ориентира в множеството изроди, които дефилират на екрана, дори да си води записки, за да запомни кой кой е. Доста зрители признават, че гледат филма за втори и трети път, за да вникнат в детайлите. За онези, които успеят, той се превръща в истинска мания.

Как се управлява от затвора?

Американските затвори са прочути по цял свят със своите жестокости, корупция и царяща безнадеждност. Холивуд доста се постара, за да имат такава слава, но сигурно и много от нещата, които се изнасят, са истина. Все пак една значителна част от пандизчиите по целия свят се намират именно в Щатите! В „Лидер от затвора“ обаче виждаме и как действа затворническата мафия, не само вътре в “превъзпитателните центрове”, но и в “цивилизацията”. Как самата полиция съдейства на порочната система, за да работи.

Развитието на героя издава доброто произведение

Другата причина филмът да се харесва масово от хората, които са успели да го разберат, е “развитието на героя”. Или по-точно превръщането му в интелигентно животно. Първоначалният избор е между това, дали да бъдеш “жертва или войн”. Ако избереш да си първото, се превръщаш в кучката на затвора и нищо добро не те чака. Но дори и да успееш да станеш “войн”, също не се надявай на нищо добро, защото тогава ще си създадеш влиятелни врагове, които ще искат да убият и теб, и семейството ти.

Аналогията с България

Перспективата на Вапцаров да “попаднеш в затвора на хора и да станеш човек”, не е включена в сметката. И “навън” много често човек се изправя пред подобна дилема. Нима нас не ни управляват откровени мутри, трафиканти на цигари и оръжие? Ако човек е поне малко в час със ситуацията, няма как да не направи връзката между реалната действителност, на която сме свидетели всекидневно, и филмовата действителност. Но зад решетките някак си нещата изглеждат по-изразителни, докато нашите биг босове се разхождат на свобода. Все пак тук не е Америка!

По това дали има “развитие на героя”, често се познават добрите художествени творби. Именно развитието е забележително в Shot Caller. Филмът при първо гледане изглежда леко тромав, но бързо развива скорост. От един момент нататък, когато влезеш в специфичния му ритъм, те увлича и действието се оказва доста динамично.

2017: Година на добрите пандизчийски екшъни

2017 година ще се запомни и с другия добър пандизчийски екшън Brawl in Cell Block 99. И в него, и в „Лидер от затвора“, имаме своеобразно и доброволно слизане в Ада, малко напомнящо на архетипа от легендата за Орфей и Евридика.

Тотална безнадеждност и превръщане на хората в яки добитъци, оправдано от любовта им към семейството. Неслучайно основният противник на Джейкъб Харлан носи прякора Звяра (The Beast) и чете книгата “Човекът животно”.

Такива са новите закони, по които започваш да живееш, когато “попаднеш на хора”. За съжаление, тези тенденции се разпростират и извън телените огради, защото светът навън се управлява от хора като Звяра. Тъжно и брутално, но си струва да се види, дори не веднъж.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Георги Календеров

Пиша за кино от 1995 г. насам. През последните 10-15 години се занимавам с интернет проекти, между които сайтовете от групата “Марс медиа”. Журналист, автор и съавтор на няколко книги