10 години „Игра на тронове“ – Желязната годишнина и спомените на един болен фен

На 17 април 2021 г. се навършват 10 години от първия епизод на Game of Thrones – желязната годишнина на сериал, който никой не подозираше, че ще стане най-популярната ТВ продукция в историята. Сериалът лека-полека се наложи, защото актьорската игра беше на високо ниво, а сюжетът беше различен от всичко, което сме гледали досега.

По случай годишнината от HBO приканват феновете да направят маратон, гледайки всички епизоди на сериала.  Преди дни в HBOGO качиха специално събитие, в което голяма част  от актьорите споделят пред номинирания за „ЕМИ“ водещ Конан О’Брайън какви емоции, трудности и забавни моменти са имали по време на снимките на сериала.

Известни марки се включват по повод желязната годишнина на троновете. Известната бижутерийната фирма „Фаберже“ са създали специлно драконово яйце, което е инкрустирано с диаманти и рубини, а стойността му е скромните 2,2 милиона долара. От датската фирма Mikkeler пък са пуснали в продажба специални кенчета бира по случай юбилея на сериала, а от Funko Pop издават нови екшън фигурки с героите от сериала.

Никога не е късно да проверите добре ли помните какво се случи в Game of Thrones и ако имате самочувствието, че е така, да попълните нашият тест по темата.

Болката по финала

Продукцията не жалеше никого и главни герои, които ти допадат, измират като пилци, без жал и излишна драма около смъртта им. Има моменти, в които след смъртта на даден герой ти се иска да изкрещиш или просто да хвърлиш монитора през прозореца.

Крахът на сериала започна след шести сезон. Въпросният сезон беше слаб, защото нямаше книга, по която да работят сценаристите и нещата си отиваха към дъното. Добре че бяха последните два епизода („Битката на копелетата“ и „Ветровете на зимата“), които да спасят сезона. Тези два епизода и до ден днешен си остават сред най-добрите. С този сезон донякъде приключи и сериала.

Седми сезон, който беше предпоследен пострада от факта, че целият сценарий изтече в интернет месеци по-рано. Спомням си, че прочетох за всичко, което ще се случи в него от интернет, а последвалият осми сезон беше последният пирон в ковчега на продукцията. Във финалния осми сезон нямаше абсолютно нищо хубаво, освен ефектите и музиката. Сценаристите решиха набързо да приключат сериала, защото имаха планове да работят по по-мащабни продукции. Това им донесе славата на най-мразените хора на планетата, въпреки че HBO им предложиха да продължат сериала с повече сезони, за да може историята да свърши логично, а не да я претрупат набързо.

Ползите от Game of thrones

Дотук с болката по финала на сериала! Нека да видим какво даде продукцията на кино индустрията. Троновете дадоха път на мащабното телевизионно кино. Допреди това индустрията гледаше на сериалите като треторазрядно кино, в което не се инвестираха огромни средства. Сега платформите наливат маса пари за направата на сериали. Актьори, които допреди това не бихме могли да видим в подобен тип продукции, сега с удоволствие се снимат в сериали. Платформите, които станаха основен източник за направата на сериали, са в търсене на своето хитово заглавие, което ще стигне успеха на троновете. Това е похвално, че на сериалите не се гледа с половин око, както преди.

Сериалите тази седмица (17-23 юли 2017 г.)

Бъдещето на продукцията

„Игра на тронове“ се оказа златната кокошка на HBO и те няма да се откажат от нея просто така. Първият потвърден сериал беше „House of the dragon“, чиито снимки  започват този месец. Сериалът е базиран по книгата „Огън и кръв“ на Джордж Мартин, която разказва историята на управлението на Таргариените от Егон Завоевателя до Лудия Крал, като книгите ще бъдат две.  В този сериал ще има дракони…много дракони. Обичайно епизодите ще са 10, а продукцията я очакваме догодина.

В сериала участие ще вземат имена, които са работили и по оригиналния сериал. Рамин Джавади без чиято музика „Игра на тронове“ нямаше да бъде същият, ще се завърне и за новия сериал. Мигел Сапочник, режисирал някои от най-успешните епизоди като Hardhome, Battle of the Bastards, The Long Night и други ще режисира част от епизодите към предстоящата продукция. Сценарият е дело на Раян Кондъл, който е един от създателите и сценарист на част от епизодите на сериала „Колония“ на Нетфликс.

Това, разбира се не е всичко. Преди няколко седмици писателят Джордж Мартин подписа 5 годишен договор с HBO за огромна сума за създаване на ново съдържание на платформата им. Не се знае дали бъдещите проекти ще бъдат само от света на Вестерос или не, но Джордж има богато въображение, така че следим с интерес.

За финал.

Аз лично предпочитам да гледам сериали, защото историята се развива плавно и има достатъчно време да се запознаеш с героите. При филмите нямам такова усещане, освен ако не е поредица от такива. Game of thrones ми даде много. Благодарение на него се научих да правя мемета, някои от тях са излъчвани по телевизията даже. Запознах се с много хора, като някои от тях за съжаление познавам само виртуално заради километрите, които ни разделят. Аз съм от онези болни фенове, които ставаха в 4 сутринта, за да гледат сериала заедно с целият свят. Честита да Ви е желязната годишнина, фенове на  Game of Thrones! Валар Моргулис! Елате да го отпразнуваме в КиноЗона.

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

About Бисер Иванов