Седмичен обзор 15-21 април 2019 г. с основен фокус PlayStation 5 с ray tracing

Седмичен обзор – PlayStation 5 с ray tracing и още

Някой жаден за технологични новини? Ние сме! Днес ще споделим най-интересните новини от света на технологиите за изминалата седмица. В този седмичен обзор ще ви разкажем за предстоящия PlayStation 5 с ray tracing, 5-нанометрова литография, кои дънни платки ще поддържат 7-нанометровите процесори от Ryzen 3000-серията на AMD, една притеснителна новина относно новия „сгъваем“ смартфон от Samsung и още. Готови?

PlayStation 5 с ray tracing

PlayStation 5 с ray tracing
Ray Tracing в Star Wars демо.

Е, какво толкова? Ray tracing вече е почти навсякъде, нали? Има го в RTX-картите на nVidia, има го вече и в GTX картите… Интересното е, че новият PS 5 ще използва хардуер от AMD. Може да видите ексклузивния материал с Wired тук. Очаква се да бъде с мощен процесор с 8 ядра и SMT, базиран на Zen 2 архитектурата. За незапознатите, това е предстоящата 3000-серия на Ryzen процесорите, която ще е произведена чрез 7-нанометрова литография. Интересното в случая е, че видеокартата също ще бъде от AMD. Очаква се да е от предстоящата серия Navi. Досега сме имали ray tracing в реално време само с nVidia, така че е крайно необичайно AMD да дебютират със своя версия на изпълнение, но в рамките на пазара за игрови конзоли. Все пак нито процесорът, нито видеокартата, нито самата конзола са все още на пазара, така че ви съветваме да приемете тази новина със щипка сол. Говорейки за графични карти…

Intel представиха своя Graphics Command Center

Екран от Intel Graphics Command Center. Източник: anandtech.com
Екран от Intel Graphics Command Center.

Напълно нов дизайн, нови функции и възможност за оптимизация на игри с един клик. Tова са най-важните новости около последния контролен панел за собствениците на машини с вградено видео от Intel… и бъдещите собственици на предстоящите им дискретни видеокарти. Една оригинална новост при Intel Graphics Control Center, която отсъства при другите, се крие в детайлите. Intel Graphics Control Center предоставя описание и оценка за ефекта върху производителността за всяка графична настройка. Може да видите какво точно представляват настройки като Bloom, Anti-Aliasing и много други, както и оценка за ефекта, който имат върху производителността на видеокартата.

Проблем с поддръжката на Ryzen 3000-серията от някои дънни платки на MSI?

Дънна платка на MSI AM4 сокет

Преди няколко дни се появи слух, че някои от съществуващите модели дънни платки на MSI няма да поддържат идното поколение процесори от AMD. Тази „новина“ разбуни духовете в технологичното пространство. Защо? Защото от AMD бяха обещали, че Ryzen 3000-серията ще бъде съвместима с въпросните модели. Става дума за чипсети на AMD от 300-серията (AB320 и B350 като най-популярни от нея). Добрата новина е, че MSI направиха публично изявление, в което избистрят недоразумението. Предлагаме ви преведен цитат от публичното им изявление:

„На този етап все още провеждаме интензивни тестове с вече съществуващите модели от АМ4 дънни платки от сериите 300 и 400, за да потвърдим потенциалната съвместимост за следващото поколение Ryzen процесори на AMD. Да поясним: Нашето намерение е да предложим максимална съвместимост с възможно най-много MSI продукти. С приближаване официалното пускане на новите модели процесори от AMD, ще публикуваме списък със съвместими модели AM4 дънни платки на MSI.“

Говорейки за 7-нанометровите процесори от AMD, които все още не са на пазара, както и за интересни технологични новини…

TSMC обявиха 5-нанометровата си литография като готова

TSMC - информация относно промените
Източник: AnandTech

Всъщност не точно, но искахме да грабнем вниманието ви. В началото на този месец стана ясно, че TSMC вече са навлезли в следващия етап, а именно: рисково производство. Т.е. предстои да се види колко добре ще работят чиповете, използващи 5-нанометрови транзистори. TSMC очакват около х1.8 пъти логическа плътност и до 15% скок в производителността в сравнение със 7-нанометровите им продукти (от които на пазара в момента може да намерите един: Radeon VII). Забавен факт: докато TSMC подготвят 5-нанометровата технология, Intel все още не могат да пуснат 10-нанометрови продукти на масовия пазар.

Samsung Galaxy Fold – „прекършена“ мечта?

Samsung Galaxy Fold
Източник: @MKBHD, twitter

Samsung  Galaxy Fold, заедно с Huawei Mate X,  е един от първите телефони със сгъваем екран. Както всички знаем, все още не е измислено сгъваемо стъкло (поне не и за масовия пазар), така че Galaxy Fold използва гъвкава пластмаса като част от материалите в самия дисплей. Това изглежда е сериозна точка на уязвимост, тъй като много от хората, които са правили ревюта на телефона при пускането му, са имали проблем с дисплея.

Оказва се, че голяма част от тези хора са предизвикали проблема по един и същ начин. А именно – отлепяйки фабричното фолио на екрана. При липса на предупредителни думи, на всекиму е простено да си помисли, че това е просто фолио. Оказва се, че играе важна роля и отлепянето му не е препоръчтелно. Все пак не забравяйте, че това е смартфон за почти 2000 долара. Наистина ли искате да има каквито и да било въпросителни около издръжливостта му?

Samsung официално съобщават, че ще разгледат индивидуално въпросните бройки с проблемен екран. В същото изявление се потвърждава, че този пластмасов слой е част от структурата на екрана и премахването му, или използването на допълнителни лепила, може да повреди дисплея. Обещават да добавят предупредителен надпис върху слой, който може да бъде отлепян.

Редакция от 23.04.2019г. – Samsung публично обявиха, че ще забавят масовото пускане на Galaxy Fold на пазара. Обяснението им е, че ще отделят повече време в търсене на проблемите. Все още няма определена дата за официалното пускане на телефона на пазара.

Huawei ще представят първия си автомобил

първия автомобил на Huawei

В поредицата от технологични новини (и говорейки за производители на телефони), Huawei се подготвят да представят първия си автомобил. Накратко, става дума за интелигентен автомобил, който да се управлява самостоятелно. Има слухове и за интернет връзка чрез 5G, но компанията все още е потвърдила това. Със сигурност ще разберем повече за колата по време на представянето й в Shanghai Auto Show 2019, в периода 18-25 април. Ако имате интерес, следете за новости в Technology.bg. Говорейки за коли от бъдещето- ето и още една новина, все едно излязла от научно-фантастичен роман:

Астрономи заснеха за първи път черна дупка

първа снимка на черна дупка
Източник: The Event Horizon Telescope

Благодарение на Event Horizon Telescope вече имаме първата снимка на черна дупка. Според изследователите, тази черна дупка е масивна: 6.5 милиарда пъти по-масивна от нашето Слънце! Това е първата снимка, но не и първият опит да „видим“ черна дупка в безкрайния Космос. През 1978г.  Jean-Pierre Luminet прави първата компютърна симулация на т.нар. хоризонт на събията на черна дупка. Използвайки IBM 7040 – компютър, работещ с перфокарти, ученият е положил невероятни усилия, за да предаде изчисленията на този компютър върху хартия. Как? С писалка, мастило и хартия за негативи. Е, по-горе виждате, че със сигурност имаме огромен прогрес… Стискаме палци това да не е последната снимка… С поглед към небесата, видяхме и още:

Млечният път крие 100 милиарда обитаеми планети, подобни на Земята

Астрономи предполагат, че Млечният път приютява 100 милиарда обитаеми планети, подобни на Земята. Тази цифра може би ви изглежда изненадващо голяма. И с право. Изненадала е дори учените от Харвардско-Смитсонския център за астрофизика. Анализирайки данни от центъра Кеплер, тяхното януарско предложение за броя на обитаемите планети е било 17 милиарда. Чрез нов начин за изчисление – гравитационно микролизиране – учените от университета в Окланд увеличават този потенциален брой до 100 милиарда. Това дава още по-големи шансове за съществуването на живот отвъд Земята. Но можем ли някога да стигнем до него?

С това приключваме днешния обзор на технологични новини. Какво мислите за този формат? Ще видим ли наистина PlayStation 5 с ray tracing или дотогава технологията ще бъде заместена от нещо по-ново? Какво предпочитате: кратки статии от деня на новината или подобни на тази, един път седмично? Ако статията ви е била интересна, присъединете се към групата ни във Facebook – Технологичното общество на България за интересни дискусии!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.