Списък с картите, които поддържат ray tracing
Списък с картите, които поддържат ray tracing

Ray Tracing с GTX карти вече е възможно

Ето, че дойде денят, в който вече можете да се насладите на ray tracing с GTX карти! За тези, които за пръв път чуват, можем да кажем накратко, че това е технология за рендиране на изображения, чрез проследяване пътя на светлината във всяка сцена – оттам идва и името на техниката. Ray tracing се характеризира с висока реалистичност, но и тежки изчисления. Поради тези причини, nVidia внедряват поддръжка на тази технология още на хардуерно ниво в новите си RTX карти. Но какво се случва, когато искате да проследите милиони лъчи без наличието на специалните RT-ядра от новите RTX карти? Вече имаме отговора на този въпрос!

За какво става дума?

Както вече споменахме, ray tracing е технология за рендиране на изображения и картите от RTX-серията на nVidia имат хардуерна поддръжка за ускоряване на изчисленията. Как? Чрез използването на нови RT-ядра. Какво става обаче, когато тези ядра ги няма? Дали картите от старото поколение ще се справят с тежката задача да проследват хиляди или милиони светлинни лъчи? След пускането на новия драйвър – версия 425.31 (който може да смъкнете оттук) вече и някои GTX ще могат да се пробват с ray tracing.

Кои модели са включени в списъка?

  • GeForce GTX 1660 Ti
  • GeForce GTX 1660
  • NVIDIA TITAN XP (2017)
  • NVIDIA TITAN X (2016)
  • GeForce GTX 1080 Ti
  • GeForce GTX 1080
  • GeForce GTX 1070 Ti
  • GeForce GTX 1070
  • GeForce GTX 1060 6GB
  • И мобилните версии на горепосочените модели, за тези от вас, които искат да проследяват лъчи и на лаптопите си

Както виждате, не става дума за всички модели от 10-тата серия на nVidia, което е показателно точно колко тежко се отразява ray tracing на производителността на видео картите. Четете по-надолу, за да видите резулатите от тестове на поддържаните модели GTX карти и как те се справят с поддържането на ray tracing.

Какво можем да очакваме?

Както обещахме, ето няколко изображения с очакваната производителност на картите от старото поколение и сравнение с RTX-картите.

GTX картите поддържат ray tracing в Shadow of Tomb Raider
Резултати в Shadow of The Tomb Raider, източник: extremetech.com
GTX картите поддържат ray tracing в Metro Exodus
Резултати в Metro Exodus, източник: extremetech.com
GTX картите поддържат ray tracing в Battlefield V
Резултати в Battlefield V, източник: extremetech.com

Както виждате, картинката е… плачевна. Дори да имате 1080 Ti, очевидно не може да очаквате 60 fps с включен ray tracing. Игрите не са избрани случайно, разбира се. Всяка една от тези игри използва тази технология по различни причини и за постигането на различни ефекти. В крайна сметка, човек започва да се чуди защо изобщо nVidia са взели такова решение?

Техники за ray tracing, източник: wccftech.com

А вие какво мислите – защо  nVidia искат да ви покажат ray tracing, който не работи добре? Ако имате поддържана карта, бихте ли го тествали? Споделете какво мислите във Фейсбук групата ни – Технологичното общество на България.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.