Изображение, показващо новия Intel Graphics Command Center
Новия Intel Graphics Command Center

Intel Graphics Command Center – що е то?

Intel Graphics Command Center – това е името на новия контролен панел за графични настройки на Intel. С модерен дизайн, добавени функции и първата стъпка по пътя към предстоящите графични карти от Intel. За тези от вас, които не знаят, технологичният гигант ще произвежда и видео карти. Очакваме 2020-та година, за да видим дали ще имаме наистина трети голям играч на тази сцена.

Дизайн и функции

Да се върнем все пак към темата, а именно – Intel Graphics Command Center. Може да видите няколко снимки по-долу. Новият дизайн на контролния панел носи в себе си частица от Fluent Design на Windows 10 – това е добре, според нас.

Home екран на Intel Graphics Command Center. Източник: anandtech.com
Home екран на Intel Graphics Command Center.

Нищо общо със стария контролен панел, нали? Освен подобрения дизайн, Intel са включили нещо изключително ценно: описания на различните настройки. Всъщност, тези описания ги няма нито в панела на AMD, нито в този на nVidia. Описанията са кратки, но ясни и точно формулирани. Това би било от огромна полза за начинаещите потребители, които никога през живота не са търсили информация относно anti aliasing, tessellation и т.н.

Освен това, на лице е и възможност за оптимизация за игри с 1 клик. Според компанията, над 30 игри ще поддържат тази автоматична оптимизация. Също така, в списъка с поддържаните игри за ръчно оптимизиране, директно през контролния панел, може да намерите общо над 100 игри. Програмата открива инсталираните игри след сканиране и след това получавате съвети за оптимизиране. Ако играта, за която става дума, е една от 30-те игри, оптимизирането се случва с един клик. Ако не е – може да разчитате на съветите в контролния панел и на описанията за всяка една настройка. За всяка опция се отбелязва каква функция върши и колко голямо отражение оказва върху очакваната производителност.

Как да го изтеглите?

Да, дизайнът на новия Intel Graphics Command Center е нов и модерен. Да, новите функции са чудесни и удобни и изобщо целият подход към този панел е фокусиран върху гейминга. Но, къде е линкът към него?!

Новият контролен панел е всъщност апликация, която може да изтеглите от… Microsoft Store (цъкнете на линка, ако искате да го изтеглите). Да, точно така. И това е още едно много смислено и премерено решение. Тъй като новият DCH драйвър на Microsoft изисква драйвърите да бъдат сведени до минимум код и поднесени на части. Това пречи на дистрибуцията на такива контролни панели да бъдат част от тези драйвъри. Intel взимат решение да се внедрят в Windows през Microsoft Store. Всъщност има и един интересен бонус в следствие на това: Intel ще контролират кога и как новите версии стигат до вас, вместо да разчитат на OEM производителите. nVidia решиха този проблем чрез GeForce Experience, но тяхното решение си остава разделено от Windows.

Какво да очакваме?

За много голяма част от обикновените потребители, това е просто нов контролен панел. Не и за Intel. За тях, това е може би първата истинска стъпка по пътя към собствените им графични карти. Очакваме да се появят на пазара през 2020г. и семейството им носи името Xe (чете се Зий). Не очаквахте новите им графични карти да бъдат свързани с нещо, което изглежда така, нали?

Старият Graphics Control Panel. Източник: reddit

 

Всъщност това не е първият път, в който Intel проявяват интерес към това името им да бъде свързано с графична мощ. Не отдавна Intel избраха AMD пред nVidia за свой проект в тази посока. Съвсем скоро това вероятно ще бъде минало. Intel взимат нещата в свои ръце, след като откраднаха таланти от AMD и от nVidia. Вече остава да видим какво може да бъде постигнато с едни от най-добрите специалсти в бранша и купчина пари.

А вие какво мислите за новия дизайн на Intel Graphics Control Panel? Харесва ли ви? Бихте ли си купили видео карта от Intel, ако има такива скоро? Ще се радваме да видим какво мислите долу в коментарите или в нашата Facebook група: Технологично общество на България!

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Кямил Насуф

Likes computers, flowers, hummus, table tennis and writing.