първа снимка на черна дупка

Астрономи заснеха за първи път черна дупка

Астрономи заснеха за първи път черна дупка. Това се случи благодарение на Event Horizon Telescope (EHT). Резултатите от проекта бяха обявени преди няколко дни на международна конференция, излъчвана на живо в цял свят.

Източник: The Event Horizon Telescope

На снимката се вижда кръгла черна сянка, обградена от ярък оранжев пръстен. Черната дупка е разположена в центъра на огромната галактика Месие 87 (М87), която се намира на около 55 милиона светлинни години от Земята.

„Огромната маса на черната дупка на M87 я прави наистина чудовище“ – заяви Сера Маркоф, астрофизик от университета в Амстердам. „Вие всъщност виждате супермасивна черна дупка, която е почти с размерите на цялата ни Слънчева система.“

Изследователите я оценяват като 6.5 милиарда пъти по-масивна от нашето Слънце.

Още за The Event Horizon Telescope

Реално The Event Horizon Telescope не е традиционен телескоп. Представлява група от осем радиотелескопа, които са разположени на пет континента. Всички те наблюдаваха едни и същи пространства в рамките на една седмица през април 2017 г. За обработването на информацията обаче бе нужно много време, защото според астронома Дан Мароне данните са „еквивалентни на 5000 години mp3 файлове“. Те са записани на половин тон твърди дискове, след което са анализирани от суперкомпютри в продължение на месеци.

Конвенционален телескоп би трябвало да бъде приблизително с размерите на Земята, за да заснеме тази конкретна снимка на черната дупка в центъра на M87. „Това е картина, която бихте видяли, ако имахте очи, големи колкото Земята“, заяви Димитриос Псалтис, учен от проекта Horizon Telescope в Университета на Аризона.

Преди да бъде публикувана снимката, информацията е проверена от независими експерти, които не участват в проекта.

Това е първата снимка на черна дупка, но със сигурност няма да е последната. Следващата цел на учените е Стрелец А* – по-малко активна свръхмасивна черна дупка, намираща се в центъра на нашата галактика. M87 и Стрелец А* са много различни, но тепърва предстои да разберем какви тайни се крият в „най-мощните двигатели във Вселената“.

 

Коментирайте чрез Facebook

Мнения, критики, неточности - пишете ни, не ни жалете!

За Яна Гарабитова